Blogg

Goda nyheter från Kenya och Etiopien

16

Nov

Nu har jag avslutat besöket i Kenya och rest vidare till Etiopien. I Kenya hade jag förmånen att delta i utbildningsdagar för personalen vid barnhemmet Bethesda, BCM, i staden Nakuru. I tre dagar var vi samlade på ett hotell för att ge personalen möjlighet till vidareutbildning. Det var en stor glädje att träffa personalen under dessa former. Varje dag hade BCM bjudit in en gästföreläsare och varje dag undervisade även flera från BCMs egen personal. Det upplevdes professionellt och mycket betydelsefullt för det framtida arbetet. BCM driver barnhemmet för pojkar som tidigare levt på "gatan" i kriminalitet och.

Läs mer

Goda nyheter från ELCK

07

Nov

  Den första dagen i Kenya besökte jag huvudkontoret för Evangelisk-lutherska kyrkan i Kenya (ELCK). Vi är många som bett och undrat över hur kyrkan kommer att klara de interna striderna som pågått under flera år. Nu har ELCK en ny ledare i t. f. ärkebiskop Joseph Ochola. Han hälsade oss välkomna med en kort andakt över Matteusevangeliets femte kapitel och fortsatte med bön. Vidare gav han en introduktion över vad som står på agendan för ELCK. Han tog upp bekymret med alla projekt som drivs i kyrkan och som orsakat många strider. Nu tar ELCK tag i dessa problem och strukturerar.

Läs mer

Något värt att fira! Reformationen 500 år

07

Nov

På grund av Kristus allena är vi rättfärdiga av nåd allena genom tro allena! Som bekant är det nu 500 år sedan reformationen. Det som startade med en papperslapp på en kyrkport i Tyskland har fått efterverkningar långt utöver just den kyrkporten. Varför skulle man fira, undrar kanske någon, att kyrkan för 500 år sedan splittrades i två grenar till, den protestantiska och den romerska? Självklart är det inte en splittring som någon firar detta år. Självklart vill en kristen att Kyrkan skall vara en, med en tro, ett dop och en Gud som är allas Fader. Men det som kallas Reformationen.

Läs mer

En intensiv men rolig vecka i Peru

06

Nov

Ett år sedan sist! Fredag den 27 oktober tillbringades med NUM på Strandhem och sen bar det av påföljande morgon. Med f d Perumissionär Håkan Ekström på ena sidan och min kära pappa Rolf på den andra så kunde man gott stå ut med den 24 timmar långa resan från min syster Paulas dörr i Örkelljunga till min bror Jannes dörr i Chiclayo i norra Peru. Att jag sov större delen av min resa berodde inte på tråkigt resesällskap om man säger som så. Vi anlände vid 22 tiden på kvällen och fick oss en god natt innan det blev.

Läs mer

Resa till Kenya och Etiopien

När höstmörkret drar in över Sverige är jag tacksam över att få besöka våra vänner i Kenya och Etiopien. Under tiden 6-27 november har jag förmånen att hälsa på i ELMs samarbetskyrkor. Den evangelisk-lutherska kyrkan i Kenya (ELCK) står först på programmet. Det har planerats samtal med kyrkans ledare och ansvarig för utåtriktad mission. Jag reser på uppdrag av Nämnden för utlandsmission (NUM) i ELM. NUM har gett mig förmånen att hälsa t. f. ärkebiskop Joseph Ochola välkommen till huvudkontoret. Vår missionär Kerstin Nilsson kommer att finnas med vid samtalen. Hon avslutar sin period 2017. Vill ELCK att hon fortsätter? Kerstin arbetar.

Läs mer

Arbete pågår

Kära missionsvänner! Livet i Chiclayo fortskrider och fortsatt är det mycket som händer. Numera har den svenska skolan både börjat och pågått ett tag. Henrik trivs bra med rutinerna att gå iväg på morgonen för att möta och hjälpa Filip och Cornelia. Det är en ynnest att få trivas så bra i ”läraryrket” som han gör. Förmodligen beror detta på de trevliga eleverna. Också pianolektionerna fortsätter även om karaktären har ändrats något. Från att vi från början haft som mål att lära ut hur man kan ackompanjera sången med ackord har det nu blivit att öva tillsammans inför följande söndags gudstjänst. Då.

Läs mer

Vi firar reformationen i Chiclayo

Nu går vi in i oktober månad och det blir en hel del undervisning och andra aktiviteter här i Chiclayo för att fira reformationen. Varje kyrka har var sitt reformationstema tre söndagar i följd från och med söndag den 8 oktober, först ut är Las Lomas - Skriften allena, sedan  San Antonio - Nåden allena och sist Las Brisas - Tron allena. Dessutom blir det studium om Luthers liv och upptäckt, lutherfilmen och även fotbollsturnering mellan församlingarna. Onsdag den 25 oktober bjuder vi, vår mission, in till en jubileumsfest. Reformationens upptäckt är så värdefull, (Tack till Gud!), därför är det.

Läs mer

Studieperiod

Många har någon gång nynnat på Gyllene Tiders låt Juni, juli, augusti. För egen del har jag sista tiden snarast nynnat ”oktober, november, december”. Varför? För att ELM styrelse har beviljat mig tre månaders studietid.  Så de närmaste tre månaderna kommer jag inte ägna mig åt mina vanliga arbetsuppgifter, utan i stället fördjupa mig i ELMs historia. Jag hoppas också att det ska bli ett tillfälle för mig att hämta nya krafter och få lite distans till mitt arbete och ledarskap. Nedan finns lite mer info om mina studier och en efterlysning. /ErikJA .

Läs mer

Om orden

I går besökte jag Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg tillsammans med mina två äldsta döttrar. Vi hade en fantastisk dag i vimlet och sorlet. Böcker, media, människor åt alla håll. I BV-förlags monter fanns Lutherlitteraturen väl synlig, men även Rosenius och en del annat rymdes. Liksom tidningarna Droppen och Till Liv. Tvärs över gången fanns EFS som jobbar sig in på bokmarknaden igen, efter en tid då man inte gett ut så mycket. I Folkbibelns monter mötte jag Tony Larsdal som berättade att Folkbibeln 2015 får god spridning och möter mycket uppskattning. Jag lyssnade till några korta föredrag och samtal i.

Läs mer

Ett historiskt första möte i MLS – Peru

MLS - Misión Luterana Sueca (Svensk Luthersk Mission), så heter vår nya missionsorganisation som nyligen blivit inskriven och godkänd här i Peru. Efter ett år av processande där många varit iblandade, ELMs styrelse och Nämnden för utlandsmission, missionärsgruppen, anlitad advokat och notar (myndighet som förbereder och legaliserar handlingar och ärenden), samt folkbokföringsregistret och skattemyndigheten här i Peru, så kunde vi äntligen hålla ett historiskt första möte i MLS tisdags. Eftersom vi inte längre arbetar i samma organisation som  WMPL behöver vi en egen, ny organisation i vårt fortsatta arbete med IELCH. Det är med tacksamhet till Herren och med tillförsikt för framtiden vi.

Läs mer

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved