Blogg

Peru – ettårskalas

Hej allihopa! I söndags var jag inbjuden till ettårskalas, något jag inte ville missa. Fick nämligen höra att just det firandet är av de viktigaste och att festerna brukar vara väldigt satsiga. Och jag blev inte besviken. Först fick vi åka buss ut till byn/staden Sechura, ca 1 timme. Därefter anlände vi till festlokalen som börjat fyllas med föräldrar och barn. Hög musik, två piñatas i taket, mycket dekorationer och födelsedagsbarnet i prinsdräkt. Det tog en timme innan festen drog igång, vilket innebär drygt två timmar senare än tiden på inbjudningskortet... Med andra ord peruansk tid. Temat för festen var Musse.

Läs mer

Varför envisas vi med att kalla människor för syndare?

15

okt

I september lyssnade jag på en ljudbok. Den heter "Jag som var så rolig att dricka vin med" och handlar om hur författaren, Rebecka Åhlund, insåg att hon är alkoholist och hur hennes första år som nykter alkoholist förlöpte. Ett par saker i boken fångade särskilt min uppmärksamhet. En sak jag slogs av var hur hon, som nybliven nykterist, upptäckte att hela samhället är genomsyrat av alkohol. Det är sant. Det går ju inte att öppna en dagstidning eller se en timmes kommersiell TV utan att mötas av alkohol-reklam, eller att scrolla genom Instagram-flödet utan att se åtminstone någon bild på.

Läs mer

Peru – reflektion

Hej allihopa! Det är märkligt att vara utomlands och ändå ha en vardag. Vanligtvis när jag är i ett annat land är det endast för att turista och ingen dag är lik den andra. Här är schemat ungefär samma varje vecka. Det gör att jag fått en hemma-känsla, men också att tiden går väldigt fort. Kan inte förstå att det redan gått 1/4. Min upplevelse och trivsel är långt över förväntan. Gång på gång kommer jag till Gud i tacksamhet över att Han än en gång visar mig vad som händer när man går dit Han kallar. Han har löst.

Läs mer

Peru – födelsedagskalas

Hej allihopa! Här i Peru är födelsedagar en stor grej och min upplevelse är att de firas mer än i Sverige. Även om man inte fyller jämnt så bjuder man ofta in till fest. Det bjuds på MYCKET mat och det är viktigt att det både räcker och blir över. Att tacka nej till mat kan ses som otrevligt, hellre då att man packar ner det man inte orkar i sin väska... En aspekt som jag har svårt för är att man bjuds på fest just på födelsedagen även om det är en vardag. Om det hade börjat vid 17.

Läs mer

Hälsningar från Eritrea

Här följer en hälsning från den evangelisk lutherska kyrkan i Eritrea, ELCE. Jag hade förmånen att besöka vännerna under en vecka i slutet av september och början av oktober 2019. Eritrea är ett fascinerande land på många sätt. Frågan är vart landet är påväg? De stiliga damerna kämpar på framåt i sina traditionella kläder. Den äldre generationen har upplevt många olika regimer och ledare. Det är imponerande att ta del av vännernas förtröstan på Gud. Vid detta besök inkvarterades jag i kyrkans huvudkontor där det finns en gästlägenhet. Varje morgon öppnades med morgonbön och på bilden till höger ses några av.

Läs mer

Peru – utflykt med kyrkan

Hej allihopa! Den här helgen har det varit fullt upp. På lördagen åkte vi till Órganos vid havet för att spendera helgen där tillsammans med kyrkan. Det är en oerhört vacker plats och jag kommer definitivt vilja åka dit igen. Huvudaktiviteten för vår resa började 07:30 på söndagmorgon. Vi begav oss ut med båt för att titta på knölvalar. De finns i vattnet utanför Órganos mellan juli-oktober för att para sig. Efter att ha åkt runt en stund fick vi äntligen se de första valarna! Sammanlagt tror jag vi såg 7 stycken valar, några delfiner samt sjölejon under de ca.

Läs mer

Resa till Eritrea

Det är med glädje och tacksamhet som jag kan meddela att myndigheterna i Eritrea gett mig inresevisum. Förra året var det en stor överraskning att få möjlighet att besöka landet. Jag hade inga förhoppningar att det skulle lyckas även i år. Gud är god! Tiden för besöket är från den 26 september till den fjärde oktober. Den lutherska kyrkan, ELCE, har bjudit in mig för att inleda samtal om en nystart för musikskolan i Asmara. På initiativ av Barnabas Mebrathu, ELMs missionär  1997-2007 och tidigare föreståndare för skolan, kommer förhandlingar att hållas med kyrkans ledare och ELM. ELCEs ledning har.

Läs mer

Av hela ditt förstånd

När mitt intresse för kristendomen väcktes, tog jag kontakt med en präst för att bli döpt. Prästen döpte mig inte. Han gav mig en hög med böcker istället och sa: ”Läs dem och kom tillbaka om två veckor med frågor.” Jag läste det som skulle läsas och frågorna blev många. I vissa fall var det bara ett enda stort frågetecken eftersom jag förstod så lite om vad som stod i boken. När jag kom tillbaka till prästen var det med stor tveksamhet jag berättade om mina funderingar. Jag tyckte att det var pinsamt att visa hur lite jag förstod. Prästen.

Läs mer

Peru – lovsång, jordgubbar och flytt

Hej allihopa! Lämnar en fin vecka bakom mig med skola, spanskaplugg, mycket skratt, lovsång och jordgubbar. Har påbörjat min flytt till ett nytt rum i samma byggnad som den nuvarande lägenheten. Anledningen är att det imorgonkväll (äntligen) flyger hit tre danska volontärer. De två tjejerna ska dela på lägenheten jag nu bor i och jag flyttar till ett rum med badrum i samma "korridor". Så vi kommer fortfarande ha gemensamt kök och vardagsrum. Vi fattas en del möbler, men imorgon anländer några som skickats från Chiclayo. Ser fram emot att få träffa och lära känna mina voltontärkompisar!😊 På tisdag kommer.

Läs mer

BV-förlag på Bokmässan 2019

Liksom tidigare år kommer BV-förlag att vara på Bokmässan i Göteborg den 26-29 september. I år ställe vi ut i samarbete med Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), och jag tycker att vi har fått till ett riktigt fint program. Kom och möt våra författare, träffa SEA:s ledning, och lyssna till intressanta föredrag! Läs mer om programmet via länken. Vi ses i Göteborg!.

Läs mer

© 2017 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved