Aeropagos och/eller Liljaskolans uppehållsrum

Aeropagos och/eller Liljaskolans uppehållsrum

Ibland kan Liljaskolan kännas som ett stort Aeropagos. Det gör jobbet som skolpastor spännande, men också till tider skrämmande och trist – de samma känslor som jag tänker att Aposteln Paulus kan ha haft under sin vandring i grekernas religiösa värld (Acta 17).
Det är ibland märkligt, men också intressant, att lägga märke till människors olika tankar om Gud, religion och framtiden. Speciellt ungdomar är ofta eklektiker som samlar sin ”gudstro” och sin religion på lite olika håll. Under ett långt samtal på Liljaskolan förra veckan med många olika elever blev denna likhet så tydlig och att vissa centrala föreställningar om Gud finns hos eleverna på en mängd olika sätt.

Gud föreställs t ex som ”ljuset som driver bort mörkret”, som den kosmiska ”tronen” som aktivt står emot och bekämpar ondskan i vår värld och vidare som en kännbar ”känsla” av beroende och glädje, en religiös förståelse, kanske á la Schleiermacher.

Samtidigt som unga människor som har bott i Sverige i generationer har sina tankar om Gud och religion, så har svenskar med invandrarbakgrund – då ofta muslimer som jag möter – en helt annan bakgrund för sin tänkning.

I motsättning till alla dessa tankesätt kommer kristendom som berättar om en personlig Gud som önskar relation med oss människor och som (igen) också har gjort det möjligt genom Frälsaren Jesus Kristus. Han är den sanna gudsbild (Heb 1) som visar oss vem/hur Far är (Joh 14:9).
Kristendomens tal om nåd, hopp och frälsningsvisshet (t ex Ef 1) är fantastiskt att lyfta fram i mötet med allt detta.

Det slående med eleverna på Liljaskolan, och ungdomar i Skandinavien generellt, är hur ofta Jesus utelämnas i tanken omkring Gud, hur ofta själva centraltanken och centralpersonen i Kristendomen helt fattas i dessa ungdomars tanke. Därför är det skönt att som skolpastor få lyfta fram det konkret-direkta evangeliet om Kristus – både gentemot en Islamsk tänkning om den ofelbara människan (kontradiktion) Muhammed och förståelsen av Gud och mot en abstrakt-religiös gudsförståelse som andra svenska ungdomar har.

Nog behövs mission i vårt eget land – det är gott att ELM finns på många olika sätt och på många olika arenor i vårt land.

Var är ditt Aeropagos?

2 reaktioner till “Aeropagos och/eller Liljaskolans uppehållsrum”

  1. Det är inte bara ungdomar som utelämnar Jesus. Det händer även att präster och pastorer talar mer om Gud än om Jesus. Jesus är ibland sällsynt i förkunnelsen.
    Du önskas Guds välsignelse i ditt stora uppdrag.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved