Annorlunda söndag

Annorlunda söndag

En sen frukost följd av en lugn förmiddag. Möjlighet att sitta på hotellets tak med finfin utsikt eller ta en promenad. Internetuppkopplingen fungerade inte. Efter en (som vanligt) god lunch var det dags att sätta sig i bilen strax efter kl 14.

Färden gick till stora delar över en slätt med risodlingar så långt ögat nådde. Risplantorna står i vatten och är just nu 30-40 cm höga med en fräsch grön färg. Under de rikliga monsunregnen i juni-juli samlar man vatten i stora dammar, och det leds nu under torrtiden ut till fälten genom smala av snörräta kanaler. Konstbevattningen är väl utvecklad i Indien och närmast ett måste för att klara landets försörjning. Här och var växer höga palmer som ger landskapet ett exotiskt och luftigt utseende.

CIMG3055

Efter en knapp timmes färd var vi framme och bjöds in i ett långsmalt rum på – skulle jag gissa – 16 m² där man brukar hålla gudstjänsten. Rummet liksom el till lampor och fläkt har välvilligt ställts till förfogande av en privatperson Vi fick veta att det bara skulle hållas en kort inledande bön, varefter vi skulle bege oss till en ny plats som församlingen skaffat. Här i Raiavaram var Shastri, en av ledarna i BLM, pastor till början av juni 2012, då han hastigt avled i en hjärtattack. Församlingen har samlat ihop pgar till hans minne och köpt en tomt. Nu gick vi dit tillsammans med en stor skara som samlats. En församlingsmedlem har skänkt kluvna palmstammar till stöttepelare och en annan palmblad till tak. En gedigen byggnad har uppförts. Väggar bryr man sig inte om. Församlingen sitter på en matta av hopsydda plastsäckar.

 

CIMG3037

 

 

Denna plats skulle invigas idag. Sedan Jonny bett en lämplig bön, gick alla in under taket och vandrade runt några varv under sång. Sedan började gudstjänsten som leddes av Pastor Shalem. Det var inte svårt att följa de olika momenten i liturgin. Härlig sång av både pastorn och församlingen som deltog aktivt. Jonny predikade: ”Se jag står vid dörren och klappar. Idag hör vi kallelsen från Jesus.” Samlingen avslutades med en presentation av oss gäster och sedan var det möjlighet till förbön som de allra flesta använde sig av.

 

CIMG3050

 

 

Så blev vi inbjudna till ett av hemmen. Det blev en fin promenad dit som gav mig en intressant inblick i indisk bymiljö. Både Qes Dawit och jag är fascinerade av den goda standarden (jämfört med Etiopien och Kenya) på bygatorna som består av gjuten betong. Ingen gegga o lerhålor här inte, när de stora regnen kommer! På gården bakom huset var stolar framsatta och ”kyrkkaffet” bestod av en friterad kaka, nötmasseboll och banan plus en liten kopp starkt, sött, gräddigt te. Härliga människor! Jag ser fram mot att träffa flera av dem vid kvinnokonferensen nästa vecka.

Klockan var prick arton, när vi började resan hem till hotellet, och efter en vacker solnedgång föll mörkret snabbt.

I morgon börjar pastorskonferensen. Rakel och jag kommer att fortsätta med förberedelse och planering för våra insatser senare i veckan på kvinno- och barn/ungdoms-konferenserna.

 

// Karin G Ekström

2 reaktioner till “Annorlunda söndag”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved