Apropå kenyansk missionshistoria

Apropå kenyansk missionshistoria

IMG_5960

”Stora missionärsbostaden” i Matongo uppfördes av pionjärmissionären Martin Lundström i början av 1950–talet jämte kyrka och en hel del andra byggnader som fortfarande står kvar. Den har idag helt följdriktigt övertagits av ELCK och tjänstgör numera som MLTTC:s (Lärarseminariets) gästhem.

Åtskilliga missionärsfamiljer alltifrån familjen Lundström på 50-talet fram till familjen Imberg på 90-talet har huserat i detta välbyggda och rymliga hus som ligger vackert högst uppe på en höjd.

 

CCF20131023_00026

 

 

 

 

Stora huset, Matongo 1990. Då var vi många missionärer här: familjerna Gustafsson och Hjort, Anki Smetana-Apel, Gunnel Gustavsson, Marie Svensson-Lundin, Nils-Evert Nyberg

 

 

 

 

 

 

 

Här har jag tillbringat min volontärstid mellan varven på MLTTC och olika besök vid skolor och församlingar. På nytt har jag haft tillfälle att ingående studera en av de få publikationer som står i de tomma bokhyllorna, nämligen A door opened by the Lord av Rune Imberg.

Copy of IMG_7230

För ett par år sedan när jag jobbade i Kina läste jag för första gången den spännade historien om ELCK:s uppkomst och utveckling. När jag nu på plats på nytt tagit del av Rune Imbergs bok, har jag fått ut ännu mycket mer.

Den belyser på ett åskådligt och intresseväckande sätt också Missionssällskapet Bibelrogna Vänners historia. Här vill jag lyfta fram tre inslag som berör mig lite extra på det personliga planet.

skanna0823

På sidan 19 har man valt att illustrera bakgrunden till hela missionsprojektet i Östafrika, d v s Johann Ludwig Krapfs ”Gallavision” med ett lämpligt foto. Det är nämligen taget precis mitt i Boranaland på gränsen mellan Etiopien och Kenya, i samband med att ELCK:s nuvarande ärkebiskop (då skolpastor) Walter Obare och undertecknad i september 1990 besökte den av kyrkan sponsrade skolan vid Anona tillsammans med NLM:s missionär Eilef Gard.

IMG_6243

På sidan 72 finns ett mycket äldre foto som dock inte såsom anges är taget i Etiopien 1947 – utan med all säkerhet i Stockholm. Det som slår mig när jag betraktar denna gruppbild är att jag har träffat alla personligheterna livs levande och under olika tider och omständigheter.

Qeshi Gebre Hawariat minns jag särskilt från Asmara 1959 och att han kunde tala mycket tydlig och korrekt svenska.

Elsa Olofsson hade hand om mig när jag tillsammans med min bror Bengt och Gunilla Göransson (Andersson) var inackorderad för skolgång i Addis Abeba 1956-57.

Edith Hansen har jag många minnen av  från Etiopien under såväl 50-, som 60- och 70-tal, men jag träffade henne även i Köpenhamn någon gång i slutet av 90-talet.

Familjen Lundström, Gunborg och Martin med fyra barn, minns jag från ett besök i Asella någon gång i början av 60-talet.

Axel B Svensson har jag vaga minnen av från Stockholm 1951, men minns honom och hans predikningar desto tydligare från 1960 och 1966.

Edith och Anton Jönsson bodde jag inackorderad hos i Addis Abeba under deras sista afrikaår 1955-56.

KEN48

Det tredje jag vill kommentera är det Imberg fått fram om MBV:s styrelses ursprungliga planer för mina föräldrar Birigit och Martin Hjort. På sidan 68 kan man läsa följande två inslag i detta ärende:

IMG_6223

IMG_6222

Tanken som inställer sig är: Om MBV:s styrelse inte ändrat sina ursprungliga planer, hade jag då fötts i Kenya i stället för i Etiopien? Det är som bekant ganska lönlöst att spekulera när det gäller sådant, men en sak är säker – i så fall hade Axel B. Svensson inte kunnat skriva följande i MBV:s årsberättelse för 1946:  ”I mars månad detta år (dvs 1947) hade Hjorts glädjen att få en duktig son, vilken sålunda bland svenskarna är den yngste medlemmen av Bibeltrogna Vänner i Etiopien.”

Asella 1953

Etiopien och Asella 1953 med kompisen Mose

 

Per-Martin Hjort

1 reaktion till “Apropå kenyansk missionshistoria”

  1. Amerikansk-Svensk Apel familj bodde i stora huset nagra ar, kanske 2002-2005? Vi var mojligtvis sista missionarfamilj som bodde dar. Det gjordes till gasthus efter vi for.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved