Arbete pågår

Arbete pågår

Kära missionsvänner!
Livet i Chiclayo fortskrider och fortsatt är det mycket som händer. Numera har den svenska skolan både börjat och pågått ett tag. Henrik trivs bra med rutinerna att gå iväg på morgonen för att möta och hjälpa Filip och Cornelia. Det är en ynnest att få trivas så bra i ”läraryrket” som han gör. Förmodligen beror detta på de trevliga eleverna.

Också pianolektionerna fortsätter även om karaktären har ändrats något. Från att vi från början haft som mål att lära ut hur man kan ackompanjera sången med ackord har det nu blivit att öva tillsammans inför följande söndags gudstjänst. Då de flesta som agerar mötesledare i församlingen ingår i denna gruppen så kan vi hjälpas åt att välja psalmer och sånger. Detta ser vi som något viktigt. Vår upplevelse var att man mest valde sånger utifrån vilka man gillade att sjunga eller spela och inte reflekterat över sångernas plats i gudstjänsten såsom förstärkning av förkunnelsen. På grund av detta har vi initierat att samlingarna skall fungera som gemensam förberedelse inför söndagens gudstjänst. Vi inleder med bön för att sedan tillsammans läsa kommande söndags text. Tillsammans reflekterar och resonerar vi över vad textens tema är för att kunna välja sånger som förstärker detta. Vi upplever att det nu är en större variation av sånger och uppskattar dessa stunder då vi också får läsa ur Bibeln och samtala om det tillsammans. En fundering som Henrik och Janne har är om man skulle uppmuntra någon att författa en så kallad ”psalmvalslista” för att underlätta för mötesledare att välja sånger. Pianot i kyrkan krånglar och fungerar ibland inte alls, därför har vi nu skänkt vårt elpiano dit och håller samlingarna i kyrkolokalen istället för i vår lägenhet.

I september var vi delaktiga i ett missionärsmöte i Arequipa tillsammans med missionärer från de olika nordiska länderna som är verksamma runtom i Sydamerika. Detta missionärsmöte var mycket upplyftande. Det är en nåd att få dela tankar och reflektioner kring missionen och arbetet i Peru med andra för att kunna lära av varandra. NLM som höll i detta möte var mycket gästvänliga och vi kände oss verkligen varmt välkomnade. Henrik höll också i ett antal bibelstudier under detta mötet. Det var roligt att på något sätt också kunna få ge mitt i allt vi fick av dem.

Efter att ha hållit ett sommaruppehåll med CFC ( ledarskapskursen som Janne och Henrik har startat) har vi nu under hösten fortsatt. Den första kursen innan sommaruppehållet handlade som om förkunnelsen, särkilt förkunnelse av lag och evangelium. Nu har vi fortsatt med temat ”Tjänsten” genom att Pastor Merci i San Antonio under ett antal onsdagskvällar gick igenom Bibelns undervisning om Andens gåvor till församlingens uppbyggelse. Detta var en mycket fin och god undervisning. Efter detta har nu Henrik och Janne fortsatt på temat och talat om det allmänna prästadömet samt ordets ämbete.

En mycket rolig sak är också att Henrik tillsammans med Janne blev ombedda av pastor Harold, som för tillfället studerar i Arequipa, att hålla en medlemskurs för en av de mest trogna och engagerade gudstjänstfirarna i kyrkan. Diego har kommit till tro under sina tidiga tonår och är mycket intresserad av att lära sig mer. Han deltar nästan i samtliga sammankomster som arrangeras av de olika församlingarna, men är också en viktig del av musikarbetet i Las Lomas. På medlemskursen får vi gå igenom trons grunder och samtala om de frågor som han kan tänkas ha. Tänka att få arbeta med sånt! Igår söndag togs Diego emot som en medlem i församlingen i las Lomas. En stor glädje!

På hemmafronten har vår egengjorda förskola ”ärtan” som vi startade när vi kom till Chiclayo, med sångstund, pysselstund och bokstavinlärning, sakta men säkert blivit allt svårare att uppehålla. Barnen upplever väl det inte lika spännande att bara ha sin mamma att lära av alla dagar i veckan. Därför har vi sökt oss utåt för att hitta något för barnen. Sedan några veckor tillbaka går de nu därför på ”estimulacion”´, en slags öppen förskola, tre kvällar i veckan, där de får sjunga, och pyssla och träna olika färdigheter. Det uppskattar de mycket!

Trots att vi bara är ute ett år så har vi förmånen att få ta emot hela tre familjebesök från Sverige. Först Mattias , Beccys bror som var här i på uppdrag av ELM, sedan delar av Henriks familj i Juli och sist ut var nu i slutet av september då Beccys mamma och syster kom. Det blev fina dagar där vi fick visa vår vardag, vårt församlingsarbete och även njuta av alla det goda som Peru bjuder på, så som god mat, sol och härliga bad!

Snarast framför oss ligger nu planering och firande av Reformationsjubileet. Kyrkan själv bjuder in till att fira detta med flera gemensamma gudstjänster med reformationens största ledord som tema: Skriften allena, Nåden allena och Tron allena. Utöver det planerar de också flera andra aktiviteter i form av fotbollsturnering och talangjakt. Det ska bli roligt och intressant att få fira denna viktiga händelse, Reformationen, med dem. Vi i missionärsgruppen vill också bjuda in kyrkan till ett firande som skall hållas 25 oktober. Planeringen och förberedelserna är i full gång och inte helt färdiga ännu, men känslan är förstås att det kommer bli hur bra som helst! Det är roligt att få göra detta tillsammans med Janne och Annis.

Avslutningsvis vill vi tacka för den förbön som vi vet att vi får av många av er. Det är gott att veta att Gud hör bön och att han lovar att svara på dem på sitt sätt i sin tid till vårt bästa. Fortsätt gärna att omsluta oss, våra barn, familjen Smetana och familjen Madsen med förbön. Vi behöver alla, var vi än är i världen Guds beskydd och omsorg. Be också för familjen Unosson som förbereder sig för att åka ut till Peru.

Allt gott i Kristus! / Henrik, Beccy, Mathea och Clara.

De svenska missionärerna tillsammans med pastor Harold och hans fru Margot i Arequipa.
Mathea på estimulación
Medlemskurs
Gemensam Gudstjänst i Las Lomas på temat ”Skriften allena”. Här ber vi för Diego
Henrik tillsammans med den nye medlemmen Diego.
Slöjd i svenska skolan.

1 reaktion till “Arbete pågår”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved