Årskonferens lördag del 1

Årskonferens lördag del 1

Grattis Sverige! Idag är det vår nationaldag och på ELMs årskonferens uppmärksammades detta genom samling på den

Predikant Daniel Ringdahl nationaldagstalar.
Predikant Daniel Ringdahl nationaldagstalar.

vackra platsen framför huvudbyggnaden på Fridhem. Nationalsång och flagghissning, samt nationaldagstal av Daniel Ringdahl, predikant i Roseniuskyrkan i Stockholm.

Daniel lyfte i sitt ta fram att vi som är svenska medborgare har mycket att vara glada, stolta och tacksamma över. Samtidigt är man som kristen också medborgare i ett rike som är större och vi lever i vårt land som ambassadörer för detta Guds rike. En ambassadör firar självklart värdlandets nationaldag, lever nära dess invånare och delar vardagen med dem. Men som ambassadör är tillhörigheten ännu starkare till hemlandet. Att tillbringa all sin tid inne på ambassaden är att svika sitt uppdrag. Kungen i Guds rike har dessutom valt att själv utblottas och betala med sitt liv för att varje människa som söker asyl i Guds rike ska välkomnas och få medborgarrätt.

– – –

Nu har vi samlats inne i missionsgården för att ägna en stor del av dagen åt årsmötesförhandlingar. Först sjunger vi dock Med Gud och hans vänskap till ackompanjemang av fioler, trumpet, saxofon och piano. Ordförande Arne Engström håller en inledningsandakt.

 

Hoppborgen på väg att fyllas för barnens nationaldagskul.
Hoppborgen på väg att fyllas för barnens nationaldagskul.

Missionsvännerna på Fridhem är inte bara värdar för årskonferensen. Idag på nationaldagen har man också bjudit in barnen i Vännäs för kul aktiviteter. Hoppborgen blåses upp, tält reses, ansiktsmålning med mera. Ett gott initiativ!

– – –

Till att leda dagens förhandlingar valdes Lars G Brandt med Christer Unosson som vice ordförande. De är annars ordförande i ELM Nord respektive ELM Syd. Geografiskt kompletterades sedan årsmötespresidiet med sekreterare och vice sekreterare från Stockholm.

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2014 utgörs av den tryckta årsberättelsen, i vilken också räkenskaperna redovisas. Sven Ingen Svensson har i tjugotvå år varit en av ELMs revisorer, och vid årsmötet gjorde han en översiktlig och pedagogisk genomgång av vårt ekonomiska läge. Kort sagt kan väl sägas att budget följs, det finns ett eget kapital att knapra av, men gåvor och kollekter minskar. Och det är allvarligt eftersom de utgör vår allra viktigaste inkomst.

Revisor Sven-Inge Svenssons första bild.
Revisor Sven-Inge Svenssons första bild.

Styrelsen för har beviljats ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2014.

Nu har jag varit uppe i talarstolen ett par gånger för att rapportera från styrelsen och  från lärorådet. Det är inte så lätt att formulera sig både tydligt och kort. Och så ska man kunna svara på frågor också. Men det är härligt att få vara tillsammans med så många missionsvänner – förra året missade jag årsmötet på grund av sjukdom.

Just nu informerar valberedningen om nomineringarna inför val till styrelsen i eftermiddag. Till sista har man funnit kandidater till både ordinarie och suppleantplatser.

Lunchen serverades på gårdsplanen.  Renkött i pitabröd – fantastiskt gott!

Nu talar vi om 2016. Efter en inledning från min sida är missionssekreterarna Jonny Bjuremo, Rakel Smetana och Fredrik Smetana igång och berättar om vad vi vill – med Guds hjälp – vill göra under nästa år.

Rakel Smetana berättar om Vpl2016 Peru.
Rakel Smetana berättar om Vpl2016 Peru.

Goda nyheter för oss som arbetat fram förslaget till Verksamhetsplan 2016 är att årsmötet antagit förslaget. Goda nyheter är det också för Lutherska Seminariet i Asella, Bethesda Children Ministries i Nakuru, caféplanerna i Piura, musikskolan i Asmara… Och allt annat som vi tror att Herren sänder oss att göra, stödja, bära och fira under nästa år. Tuffa nyheter för oss ELMare som allihop nu behöver arbeta, be och offra för att samla in de medel – 7,5 miljoner – i gåvor och kollekter nästa år.

Till ett årsmöte hör diverse val. Viktigast förstås val till styrelsen och till ordinarie ledamöter valdes Gunnel Gustavsson (Vittsjö), Pernilla Arvidsson (Österslöv) och Andreas Hector (Gullsjö). Till ersättare i styrelsen valdes Jens Lunnergård (Stockholm), Staffan Unosson (Gagnef) och Elin Lindström (Örkelljunga). Tacka Herren för deras villighet till tjänst och be för dem och övriga styrelseledamöter.

Arne Engström och Lasse Johansson - tack för trogen och uthållig tjänst i styrelsen.
Arne Engström och Lasse Johansson – tack för trogen och uthållig tjänst i styrelsen.

Två mångåriga styrelseledamöter hade avböjt omval och avtackades. Arne Engström har suttit i styrelsen under en rad år och har sedan 2008 varit ELMs ordförande. Lasse Johansson har under några år varit vice ordförande och har lett styrelsens sammanträden. De har inte sparat på kraften i sitt arbete för ELM och för mig personligen har de blivit goda vänner och förebilder.

Under förhandlingarna kommer jag kanske inte ha möjlighet att uppdatera så mycket men jag hoppas återkomma åtminstone med något under dagen. Och så med ett nytt inlägg ikväll.

/ErikJA

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved