Årskonferens söndag

Årskonferens söndag

Anne-Dorthe fyller år idag. Grattis!
Anne-Dorthe fyller år idag. Grattis!

I Vännäs, Västerbotten, vaknar vi till sista dagen av ELMs årskonferens. De norrländska ljusa nätterna har stört nattsömnen hos någon, och

fascinerat andra. Det mesta av årskonferensens program har föregått på Fridhems missionsgård, men vid festkvällen igår höll vi till på Liljaskolan ett stenkast från Fridhem. Och om en stund ska vi fira gudstjänst i Johanneskyrkan i Vännäs. Missionsgårdspastor Gunnar Andersson ska leda gudstjänsten och Egil Sjaastad predika.

Bland deltagarna på konferensen finns (minst) en som fyller år idag. Missionär Anne-Dorthe Moesgaard-Christensen. Så fick hon fira både Danmarks nationaldag (5 juni) och sin födelsedag med ELM Sverige.

Samlade till gudstjänst i  Johanneskyrkan, Vännäs.
Samlade till gudstjänst i Johanneskyrkan, Vännäs.

Johanneskyrkan i Vännäs byggdes på 50-talet och kompletterade då den äldre kyrkan i Vännäsby. Vid dagens gudstjänst fyller vi kyrkan;  det är härligt. Egil Sjaastad predikade över 1 Joh 4:17 under ämnet ”Kärleken driver oss till frimodighet”. Vi kan vara frimodiga i tron på att vi får vara Guds barn, frimodiga att dela tron med människor vi möter och frimodiga inför evigheten. Vid orgeln satt Anders Andersson, men det var fler musikanter i olika åldrar från Bjurfors, Gagnef, Stockholm, Tavelsjö, etc.

Vid nattvardsgången tjänstgjorde två svenska präster tillsammans med en från Eritrea och en från Peru. Tänk hur tron för oss samman från olika länder och kontinenter. Man brukar ju betona hur viktigt det är att höra evangeliet på sitt modersmål, att det är vad som behövs för att det ska nå ända in. Men vid gudstjänsten idag blev jag helt överväldigad över att höra det på spanska.

Pastor Harold Llontop vid dagens gudstjänst.
Pastor Harold Llontop vid dagens gudstjänst.

Pastor Harold Llontop från Chiclayo, Peru, gick med bägaren och sa ”La sangre de Cristo derramada por ti” (Kristi blod för dig utgjutet). Ibland kan Peru – och åren jag fick arbeta i Peru – kännas så avlägset. Idag kom det så nära, så nära. Jesus Kristus är densamme inte bara igår, idag och i all evighet, utan också överallt och på varje plats.

Mittemellan Johanneskyrkan och Fridhems missionsgård ligger Liljaskolan. Det är till vardags Fredrik Smetanas missionsfält (han skolpastor där), men idag var det platsen för en god söndagsmiddag. Många frivilliga har arbetat i kök och disk för att vi andra ska få äta gott och slippa diska efter oss.

– – –

Ato Temesghen Berhane predikar och Daniel Ringdahl tolkar.
Ato Temesghen Berhane predikar och Daniel Ringdahl tolkar.

Nu har årskonferensens sista möte påbörjats. Ato Temesghen Berhane, generalsekreterare i Eritreas evangelisk-lutherska kyrka predikar och Daniel Ringdahl tolkar: ”Guds kärleks driver oss närmare varandra”, 1 Joh 4:19-21. Efter Temesghens predikan blev det tillfälle att tacka årskonferensens internationella gäster inklusive Egil Sjaastad. De fick västerbottenost och osthyvlar. (Så när kan det vara mellan avtackning och avhyvling.)

Nu tar sista mötets andra del vid. Missionssekreterare Jonny Bjuremo ska predika och undertecknad ska bidra med ett sändningsord. Men först blir det gemensam sång och barnkörsång. En god introduktion till Jonnys ämne: ”Kärleken driver oss till lovsång”.

Ordnings på knappar och sladdar, på ljud och ljus, på nät och data.
Ordnings på knappar och sladdar, på ljud och ljus, på nät och data.

Det är många som jobbar bakom kulisserna. Längst bak i salen finns teknikgänget som fått ljud och bild att fungera utan strul. Imponerande! (På Fridhems hemsida lägger de efterhand ut undervisningen från konferensen.)

– – –

Med dessa rader säger vi tack till arrangörer av årskonferensen, till alla som medverkat, till tillresta från när och fjärran och till alla er som följt via blogg och i bön. Gud är trofast, Gud är god!

/ErikJA

2 reaktioner till “Årskonferens söndag”

  1. Tack till Gud och er alla kära vänner som var med i Vännäs. En underbar helg för Jesus var med och välsignade oss. Tack alla kära vänner som bett för mej och uppmuntrat mej under dessa år då jag fått vara ordförande. Jag vill fortsätta att be för ELM och särskilt för styrelsen och våra anställda.Ps 89:16-19

  2. Tack Erik för fyllig och löpande uppdatering i bloggen under dessa dagar. (du fick verkligen till det med osthyveln här ovan :-))
    Hela arrangemanget var fantastiskt och den andliga behållningen var för mig precis vad jag behövde. Jag är tacksam att få vara med i detta sammanhang. Be att Guds rike ska växa i Sverige och i våra andra missionsländer!

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved