Årskonferens torsdag

Årskonferens torsdag

Egil o David
Långt där framme i salen hjälper David kvällens predikant Egil på med mikrofonen.
Generalsekreterare ato Temesghen Berhane, missionsekreterare Jonny Bjuremo och kyrkopresident qeshi Yosef Arabia.
Generalsekreterare ato Temesghen Berhane, missionsekreterare Jonny Bjuremo och kyrkopresident qeshi Yosef Arabia.

Nu är ELMs årskonferens 2015 igång! Halvsju hade Sackeuskyrkans lokal (f d Lutehrska kapellet) i Umeå fyllts av människor från när och fjärran. Längst har nog gästerna från Peru rest, kortast någon av dem som hyr lägenhet en trappa upp.

Men riktigt alla hade inte kommit när vi började. Egil Sjaastad från Norge, som är konferensens huvudtalare hade på grund av en brand på Oslos flygplats blivit försenad. Så efter en välkomst hälsning av Lars G Brandt, ordförande i ELM Nord och sång, så kastade vi om programmet så att vi började med en intervju med Mariela Bensus från den evangelisk-lutherska kyrkan i Chiclayo, Peru. Det blev ett starkt vittnesbörd om hur hon kom till tro, och nu lever varje dag buren av Jesus fasta, trygga händer. (Jag hoppas att Marielas berättelse kommer i nästa nummer Kompassen.)

Sedan kom också Egil Sjaastad – och just nu predikar han på temat ”Kärleken driver Gud till oss”.

– – –

Det är härligt att möta vänner från norr och söder, så det tog mig en halvtimme att komma ner till fikat i källaren efter mötet.

Men nu sitter jag i en skön soffa, tuggar i mig en lyxig macka med skinka, paprika, gurka och ruccola samtidigt som jag lyssnar på qeshi Yosef Araia från den evangelisk-lutherska kyrkan i Eritrea. Qeshi Araia påminner oss om vår gemensamma historia sedan de första missionärerna kom till Eritrea för 149 år sedan.

Generalsekreterare ato Temesghen Berhane redogjorde sedan för hur kyrkan har det idag och underströk flera gånger hur värdefullt det är för dem att ha kontakt och få stöd från ELM. Stöd i form av ekonomiska bidrag, men också i bön.

En abonnerad buss tog en del av oss från Umeå till Vännäs. Fascinerande för en sörlänning att åka genom den ljusa sommarkvällen. Jag satt långt fram i bussen och samtalade med pastor Harold Llontop. Efter fyra veckor på resa i Danmark och Sverige börjar han (förstås) känna sig lite trött. Men fortfarande glad över möjligheten att träffa fler missionsvänner. Årskonferensen är också ett tillfälle för honom och Mariela att träffa en del personer en gång till innan de i nästa vecka reser tillbaka till Peru.

På Fridhem är nu ett helt gäng inkvarterat i vandrarhemmet. För några skåningar första besöket på den vackra gården -så vi tog en sväng inom huvudbyggnaden också. Nu sitter jag och skriver invid fönstret i mitt rum. Och förvånas över att det också vid midnatt är ljust utanför fönstret.

/ErikJA

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved