Årsmöte EELC

Årsmöte EELC

Två dagar i Zwai, Etiopien, fyllda med rapporter och samtal under EELC:s årsmöte. Representanter från kyrkans alla synoder finns på plats. Varje synod rapporterar utifrån de aktiviteter som pågått under året. Det är glädjande att se hur ordning och reda kombinerat med stor kärlek och god gemenskap formar EELC:s årsmöte. Kyrkan vill satsa på framtiden och understryker gång på gång hur avgörande det är att följa Missionsbefallningen.

En särskild avdelning för evangelisation har etablerats i kyrkan och här vill man stödja befintliga församlingar men även öppna nya. En stor iver finns att nå ut med evangeliet. På många platser har man inte en kyrka utan samlas i privata hem. Målet från evangelisationsavdelningen är att öppna församlingar i de stora städerna i landet.

Wollaita, en synod i södra Etiopien, har på eget initiativ öppnat en bibelskola. I slutet av juni är det dags för den första 3-årskursen att ta examen. Ett stort ögonblick för dessa 25 studenter. ELM-BV och Scriptura har fått en inbjudan att närvara vid detta högtidliga tillfälle. Scriptura har överlämnat 32 lutherska studiebiblar och 32 Luthers lilla katekes med förklaringar till denna bibelskola i Damot Bossa, Wollaita. Rektorn hälsar ett stort och innerligt tack till Scriptura.

Utmaningar och bekymmer kommer upp till ytan. Ofta handlar det om ekonomiska problem och brist på korrekt redovisning. Revisorerna gör ett utmärkt arbete och de i sin tur kontrolleras av statliga revisorer. Kyrkan lyder under en ständig kontroll av statliga myndigheter. Nu har kyrkan krav på sig att göra en ordentlig inventering på alla stationer och platser där kyrkan är verksam.

I Addis Abeba vill kyrkan bygga ett höghus på kyrkans tomt för att säkra inkomst för framtiden. Detta är en stor investering men samtidigt går det helt i rätt riktning. Landet har stor framtidstro och det färgar av sig på kyrkan.

Compassion, ett projekt till för att hjälpa fattiga barn, är ett framgångsrikt projekt. Totalt ansvarar kyrkan för 1800 barn. Arbetet är väletablerat och är till stor välsignelse. Detsamma gäller även ACYM i Asella. I nuläget är det 28 pojkar och flickor från fattiga delar av landet som bor där samtidigt som de får mat, husrum, kläder och utbildning. ACYM, Asella Children and Youth Ministry, är kopplat till fadderskapet som flera av er som läser detta har tecknat. Det är tillfredsställande att se att det fungerar och att vi, ELM-BV, har fått uppdrag att leda de små till Jesus.

Hope-projektet är ett annat exempel på ett välsignat arbete. Prostituerade kvinnor i staden Soddo i Wollaita-synoden får hjälp att komma bort från ett destruktivt liv. De erbjuds utbildning och arbete. Många tjejer har fått hjälp genom dessa aktiviteter. Stort tack går även till Sture och Elsie Bengtsson som kraftfullt gett stöd till nya kyrkor.

Tankar dessa dagar går även till Per-Olof Nilsson som arbetade hårt och målinriktat för att hitta en tomt och  Nils-Evert Nyberg som ritade och projekterade och Per-Ebbe Ingvert, Ato Workeneh och Ato Dinqo som byggde kyrkcentrat i Zwai. Både pastorskonferensen och årsmötet har samlats här under denna vecka. Centrat används flitigt av kyrkans olika verksamhetsdelar.

ELM-BV kan stolt konstatera att EELC är en viktig del av vårt missionsarbete. Mitt i en hel del bekymmer och fattigdom existerar en framtidstro som smittar av sig. Vi ser det som att vi har mer och mer att lära av våra vänner i EELC. Vi kan tillsammans stärka vår bibliska och evangeliska identitet. Detta görs med hjälp av den litteratur som presenterades tidigare i denna blogg.

En vecka i Zwai har passerat och snart är det dags att ta farväl. Mitt intryck och bedömning är att EELC är en väl fungerande kyrka till stora delar och med ett tydligt mål nämligen att nå ut med evangeliet till sin omgivning samtidigt som man för egen privat del vill leva nära Jesus Kristus.

Jonny Bjuremo

IMG_3729 IMG_3734 IMG_3735 IMG_3745 IMG_3749 IMG_3771

 

4 reaktioner till “Årsmöte EELC”

  1. Tack gode Gud för våra etiopiska vänner. Ber om att Han ska leda och välsigna dem även i framtiden. Tack Erik o Jonny för er insats där nere.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved