Att färdas lite långsammare

Att färdas lite långsammare

Bilen är på verkstad. Det innebär att jag har cyklat med sonen till och från skolan. Han har just börjat första klass. Det går lite långsammare än med bilen. Det är lite jobbigare. Särskilt i uppförsbackarna. På väg hem är de sju stycken. Om man åker bil märker man bara tre av dem, men när man cyklar känner man lite mer och noterar även mindre motlut.

En bit in på Smålandsvägen ligger det en överkörd snok. Helt tillplattad. Den såg vi igår när vi cyklade hem. Svart rygg med gula fläckar i nacken. Lite ljusare på magen såg vi när vi försiktigt vände på den. Jo, för vi stannade förstås till. Inte varje dag man ser en överkörd snok. Den låg förresten kvar i morse också, men då susade vi förbi.

Små backar, överkörda smådjur och en hel del annat riskerar man att missa om man alltid färdas på snabbaste sättet. Med bil, eller kanske till och med i flygplan.

Det slår mig att när jag läser evangelierna så verkar det som att Jesus sällan valde att färdas hastigt framåt. Oftast gick han. Jag kommer ihåg från grekiska timmarna vid universitetet att det finns flera sammansatta verb i Nya testamentet där ”-gå” bildar andra led; gå upp till Jerusalem (ana-baino), gå ner till Jeriko (kata-baino). Mästaren från Nasaret vandrade omkring på jorden. Det står väl bara en gång att Jesus red – det var på väg in i Jerusalem och den gången knappast för att färdas snabbare. Båt åkte Jesus ibland, men inte någonstans hastade han fram på häst eller i vagn.

Jesus såg människorna längs vägarna han gick på. Och hans såg markens blommor och himlens fåglar.

Ibland undrar jag om jag inte alltför ofta stressar förbi saker som kunde gjort mitt liv intressantare, att jag har så bråttom mot målet att jag missar att slå följe med människor som är på väg åt samma håll.

Det är värdefullt att ibland färdas lite långsammare.

/ErikJA

2 reaktioner till “Att färdas lite långsammare”

  1. Jag bara undrar vilken väg ni kör mellen Hjämsjö och Soläng, med sju uppförsbackar? Då måste det ju bli ligga många nerför, vägen tillbaka.
    Varför dyker det upp ord från texter som man aldrig uppfattat, trots att man läst det många gånger. Kanske för att det går för for ibland.Tack Guds gode helige Ande som påminner oss.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved