Att resa eller att flytta

Att resa eller att flytta

Under avskedets tid i Sverige var det många som kommenterade att vi skulle åka på missionsresa, och min respons var ofta att det inte handlar om en resa, utan om en flytt till Peru. Efter tre veckor i Peru är det tydligt att skillnaden är stor mellan att resa och flytta. När du reser har du alltid ett hem som står och väntar på dig och du väljer som turist de bästa platserna att besöka för att göra vistelsen så intressant som möjlig. 

När vi nu har flyttat till Peru, så är inte turistiga platser det vi ägnat mest tid åt, utan istället har många timmar gått åt till att vänta på olika kontor och att skapa ett nytt hem. Skillnaden mellan att resa och flytta är kanske främst väntan på olika kontor, som inte är särskilt sevärda i sig, men som ger en god inblick i hur byråkratin är uppbyggd. Vi har väntat på Interpol i Lima för att få papper till migrationsverket, på migrationsverket för att få arbetstillstånd, på notarie för vidimering av papper (ska göras av advokat), på bankkontor för att öppna bankkonto. Vi har väntat på ytterligare kontor för att köpa mobilabonnemang (vilket tog alldeles oväntat lång tid!) och ett annat kontor för internetabonnemang. Att flytta innebär mycket väntan och besök av platser som aldrig en resenär förklarligt nog bryr sig om att besöka.

Men så går vi ju också i väntans tider….:)! Nu är det ca 2 månader kvar tills vårt andra barn förväntas anlända.

Efter två veckor i Arequipa har vi börjat få en vardag och det är skönt. Följ oss gärna i bön och vill ni ha mer info om vårt liv här är det bara att mejla lisa.unosson@elmbv.se så får ni del av våra mejlutskick ca 1 ggr/mån.

/Hjalmar 

Bilder: 1) Utsikt från vår lägenhet, berget Chachani (6095 m.ö.h i bakgrunden). 2) Hemma i vårt kök njuter vi av all god frukt som finns i Peru! 
8 reaktioner till “Att resa eller att flytta”

 1. Gott att höra att ni har börjat hitta in i en ny vardag i Arequipa. Detdär väntandet på kontor kan nog vara väldigt frustrerande men kan också vara ett tillfälle att öva sitt tålamod. Något som definitivt behövs som tvåbarnsförälder. Stort lycka till med allt. Mvh. Lina Hansson

 2. En verklig beskrivning av en verklig flytt. Det är verkligen inte bara en resa. Hoppas köket fungera så bra som det ser ut att vara. Hur stor är er bostad?
  Välsignad söndag!
  Gunnel

 3. Tack för blogg! Mycket i livet går ut på att vänta. Nu är ni i en period av EXTRA mycket väntan.
  I bön! /Henrik

 4. ”Väntan heter min arvedel” för att travestera dikten ”längtan heter min arvedel…”
  Önskar att er väntan får ett välsignat slut!
  Allt gott till er!
  Sonia o Jens Lunnergård

 5. Tack, vänner! Intressant att få ta del av detta. Känns igen från vissa andra länder, men också från vad många nysvenskar berättar om sin situation – även om jag tror/hoppas att vi i Sverige är snäppet mindre byråkratiska. Vi följer er i tankar och böner. Allt gott i Herren! Karin & John-Erik Ekström

 6. Gott att höra från er. Just väntan var något jag mindes. Allt tog så långsaaaaamt för en halvstressad svensk. Men man vänjer sig och lär sig uppskatta det makliga tempot. Man får tid till relationer. Och att tänka efter.
  Många hälsningar,
  Mattias

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved