Berättelserna gör Droppen unik!

Berättelserna gör Droppen unik!

En del av er som var på ELM:s årskonferens har redan hört mig säga det, men det tål att upprepas: Berättelserna, de fiktiva berättelserna med ett kristet budskap och innehåll, gör vår tidning unik.

Jag vågar påstå detta eftersom jag har lagt märke till att dessa berättelser har minskat i våra nordiska grannländers barntidningar under de senaste åren. Och jag undrar: varför?

Om du skulle fråga en lärare i svenska vilken betydelse berättelser och skönlitteratur har för barn/ungdomar skulle jag inte bli förvånad om du skulle mötas av två tindrande ögon och en röst som fylldes av iver och engagemang. Denna röst skulle förklara för dig hur en sådan text levandegör tankar, känslor och upplevelser hos mottagaren när den kan leva sig in i texten och känna igen sig.

Att i berättelsens form få måla hur det kan vara att leva som kristen i dag är en unik möjlighet till att få sagt sådant som kanske inte skulle blivit sagt annars. Eller kanske inte skulle tagits emot … Och kanske berättelsen man läst tillsammans i familjen kan leda till ett samtal där svåra och viktiga frågor får luft, tack vare att man kan samtala om det via berättelsen. En mamma berättade för oss att de får svara på frågor som barnen annars inte skulle ha kommit på att fråga om.

När jag och Inese styrde bilen mot sommarmötet i Lund för att träffa våra läsare fick vi också bekräftat vårt påstående om berättelsernas betydelse. Många var de barn som helst läste just berättelserna!

Men bara för att berättelser har en stor betydelse för barns identitetsutveckling kan vi inte luta oss tillbaka och klappa oss själva på axeln – nej, desto större ansvar att bära och ett större förtroende att vårda. Varje berättelse behöver Hans ledning både när den skrivs och när den läses. Soli deo Gloria!

Henny

1 reaktion till “Berättelserna gör Droppen unik!”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved