Besök i Chiclayo (och lite till fotboll)

Besök i Chiclayo (och lite till fotboll)

Jag får väl börja mitt inlägg med att som förra gången varna för att det kan bli ganska långt då det är över två veckor sedan förra inlägget. (ska försöka skriva lite mer frekvent framöver)

Det viktigast som hänt sedan förra inlägget är att vi förrförra veckan är att jag har besökt Chiclayo med familjen Smetana.

Chiclayo är en stad i norra Peru med ca. 800 000 invånare vilket gör det till Perus 4:e största stad. Här har ELM-BV bedrivit arbete sedan början av 90-talet och för närvarande är det 3-4 kyrkor. Det är hit som Janne och Anis Smetana kommer att flytta (och jag med dem), i slutet av Mars, för att börja bedriva sitt verkliga missionsarbete då de för närvarande använder sin dagtid till att lära sig spanska här i Arequipa. Vill du ha lite mer information om Chiclayo och det arbete som bedrivs där finns det mer info här: Peru

Mitt besök i Chiclayo
För att ta oss till Chiclayo, som i förhållande till Arequipa ligger i andra delen av landet tog vi flyg ner till Lima och sedan nattbuss upp till Chiclayo, en bussresa på ca. 12 timmar. Men då man sitter i rejäla fåtöljer så går det ganska lätt att sova så går resan ända förhållandevis fort. Just nattbussar är ett vanligt transportsätt här i Peru då tåg inte finns på kartan.

Väldigt underligt att komma tillbaka till den stad som jag tillbringat ca. 3 år av mitt liv i. (För de som har missat det bodde jag här mina första 3 år då mina föräldrar var missionärer här samt så var vi ute några månader när jag var 7 år vilket gör att jag även kommer ihåg en del.) Vi anlände till vad som är kyrkans hus i Las Brisas, en av kyrkorna, och jag tyckte genast att jag kände igen mig. Efter en rundtur i huset så stod det klart: Jag bodde här när jag var 7 år! Visserligen har det byggts till en våning, men oj vad mycket som var sig likt och direkt började minnena börja strömma till. Alla Unospel som spelades i hörnet där soffan brukade stå, Midnight (katten vi hade) som blev tvättad, på grund av löss, i tvättstugan och såg så ynklig ut, den handdragna karusellen som jag kört mig illamående många gånger i (tyvärr inte kvar)….
Det var inte bara platsen som jag kom ihåg utan även en del människor som jag mötte. De flesta äldre kännde dock igen mig mer än jag dem och började prata på om hur stor jag blivit, speciellt i jämförelse med den 3-åriga pojke som jag en gång var. Extra kul att få träffa de som då, och konstigt nog fortfarande (ironi), är i samma ålder som jag. Speciellt Miriam var det roligt att få möta (hon är mamma och pappas fadderbarn och en av få peruaner som jag haft kontakt med lite smått.)

Förutom att träffa gamla bekanta människor och platser så var vi ute vid havet en förmiddag (ligger bara ca. 20 minuter i taxi från stan), fick känna på Chiclayos statsliv, och vara med på en babyshower.
Babyshower är en en fest som man har i Peru, och i USA varifrån seden kommer, som firas några månader innan en bäbis ska födas och där man genom mat, en massa skumma lekar, gemenskap och presenter hälsar bäbisen välkommen till den här världen. De blivande föräldrarna som vi firade var Steffen (en dansk missionär) och hans peruanska fru Kate. Dottern (ja det är redan känt) som ska komma senare i vår kommer att heta Lea och kommer av alla presenter att döma att vara ganska rosa klädd…

Sista dagen innan det var dags att ta nattbussen tillbaka till Lima och sedan flyget till Arequipa så besökte vi Luya en liten by utanför Chiclayo, tillsammans med medlemmar ur kyrkan i San Antonio, och fick följa med när de berättade om Jesus för folk i deras hem. Mission in action! Troligtvis kommer Janne och Anis lägga en del av sitt arbete i den här byn. Efter dörrknackningen fick i lunch hemma hos Miriams familj.

Fotboll
Häromdagen var jag och grabbarna Smetana på ännu en fotbollsmatch. Den här gången mellan Arequipa och Chiclayo! Lite kluvna känslor vilket lag vi skulle hålla på, men i slutändan vann Arequipa (matchen, inte vårt stöd…), dock hade Chiclayo mycket roligare spel och spelade med en större självkänsla så det ska bli kul att få se dem lite mer när vi kommit till Chiclayo vilket är mindre än tre veckor ifrån dagens datum!

Ps. För några veckor sedan letade pastorn i den kyrka som vi brukar besöka här i Arequipa upp mitt dopbevis då det var i den kyrkan jag blev döpt för 20 år sedan!

Jag, pastorn Rudolfo och mitt dopbevis
Jag, pastorn Rudolfo och mitt dopbevis

Tills nästa gång (förhoppningsvis inom en vecka):
Ciao och Guds välsignelse!
/Arvid Birgersson

4 reaktioner till “Besök i Chiclayo (och lite till fotboll)”

    1. Ja, det stämmer! Vanligtvis är det fisk, men andra djur från sjön kan förekomma, som lagts in i lime och salt. Här finns ett recept som jag själv inte provat, men som ser rätt ut. Dock bör du byta den gula löken mot rödlök.

  1. Hej Arvid! Roligt att hänga med i ditt liv. Kanske du flyttat til Chiclayo nu…? Hoppas du mår bra och får en härlig och välsignad påsk i Peru:-) Här har vi påsklov. kram Kerstin

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved