Besökare i kända trakter

Besökare i kända trakter

De senaste dagarna har jag varit på några olika ställen och kört längs olika vägar. Och man ser att det händer en del under ett år. När jag närmade mig ett för mig välkänt vägskäl började jag fundera på var jag var, det var mycket ljusare än jag mindes det…… Väl framme så förstod jag; träden rakt fram vid t-korset hade huggits ner! Det var förklaringen till den ovanligt ljusa platsen. Men ananasförsäljarna och matatuna var kvar! Många vägar förbättras eller byggs nya. Stora delar av vägen mellan Chesinende och Kericho är nu fin och bred asfaltväg men ännu pågår arbetet att bredda vägen genom stan och vidare mot Kisumu. Så jag valde i helgen att köra via Nyamira istället. Så slapp jag vägarbetena och de köer som ofta blir i samband med det.

I söndags var jag i Kuresoi, det område där jag kanske allra mest känner mig hemma. Jag var inbjuden till gudstjänst i Nyabitongo och sov sedan hos vänner i Ogilgei. Dessa två byar ligger på var sin ås, och bebos i huvudsak av var sin stam. Dalen mellan dem är något av en gräns mellan stammarna. Efter oroligheterna 2007/08 var Nyabitongo-sidan ganska länge ett obebott område. Men nu när jag ser ut över Nyabitongo-åsen syns ganska tydligt de nya plåttaken som ljusa rutor i backen. En man som bor där har berättat att han rivit ner bron över ån i dalen så att ingen från Ogilgei-sidan skulle kunna ta sig över in på hans område. Efter att ha varit med på en försonings-workshop precis innan valet i fjor hade han byggt upp den igen. Han hade insett att vi är syskon, trots att vi tillhör olika folk!

IMGP3870

Vy över Nyabitongo från Ogilgei

Mina vänner berättar också en hel del om arbetet och förhållandena i församlingarna. Mycket är sig likt och en många problemställningar finns kvar. De försvinner inte på ett år. Exemplet ovan om mannen som byggde upp bron han raserat visar att Herren får förändra. Och det gläder mig. Samtidigt blir det min bön att Herren ska få ta bort de band som den onde använder för att binda och förblinda de kristna med. Det gäller inte minst inställningen till och användningen av pengar i kyrkan.

Ett ord som tog tag i mig är från Matt 13:52 Jesus talar om hur en skriftlärd som blivit lärjunge till himmelriket blir till välsignelse. Är det så att vi, både svenskar och kenyaner, är skriftlärda som blivit lärjungar? Eller är vi bara skriftlärda?

1 reaktion till “Besökare i kända trakter”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved