Bland svenskar i Kenya

Bland svenskar i Kenya

Bibelskolan har kommit och vi har nu spenderat tre dagar tillsammans. Vi hämtade upp dem i Nairobi på flygplatsen mitt i natten mellan lördagen och söndagen. Under söndagen var vi uppdelade i fyra grupper som åkte till fyra olika församlingar för att vara med på och medverka på deras gudstjänster. Det var en härlig upplevelse att se hur eleverna tog in alla nya intryck och deras nyfikenhet fick också min nyfikenhet att vakna.

På måndagen besökte vi huvudkontoret för att sen åka vidare mot Nakuru och mitt ”hem” Bethesda. Det blev ganska sent innan vi slutligen kom fram så bibelskolan kunde bara stanna en knapp timme. Men eftersom jag och Julia bor i gästhuset fick vi en vanligt kväll med killarna (alltså de som bor på Bethesda) full med både mat, aftonbön, TV, Uno, Yatzy och, min favorit, matte.

När bibelskolan sen kom på tisdag morgon blev det först en del information och presentation innan vi gav oss iväg, uppdelade i grupper, på hembesök i Ngata och Sobea (slummen). Det var varmt och soligt vilket gjorde att man snabbt blev både svettig och trött men det var samtidigt väldigt intressant. Vi besökte några av de barn som går i skolan på Bethesda för att dels träffa dem men framförallt få se hur de bor. En viktig upplevelse tror jag eftersom det ger en inblick i dessa människornas (barnens) liv och vardag.

Eftermiddagen bestod sen av att leka och vara med killarna på Bethesda för att sedan åka tillbaka in till Nakuru och hotellet. Även jag och Julia följde med till hotellet för att spendera mer tid med bibelskolan och på så sätt lära känna dem.

Det har varit ganska mycket känslor i och med att jag plötsligt spenderar tid med massa svenskar samtidigt som jag fortfarande är kvar i min kenyanska vardag. Att välkomna en svensk in till mitt kenyanska hus, bara det känns speciellt. Det ger också mig en sorts hemlängtan eftersom det svenska gör att jag saknar min familj. Att vara bland svenskar och ändå veta att min familj är precis lika långt borta som de andra veckorna jag har spenderat här kan vara svårt att greppa och sen när man tar in det är det som att åter igen inse det enorma avstånd som ligger mellan mig och Sverige. Men det är också skönt att vara omringad av svenskar eftersom det ger mig en slags hemmakänsla och gör att jag känner mig trygg. Det finns plötsligt också många fler att prata om skillnader, kulturkrockar och speciella upplevelser med och det är något som jag verkligen uppskattar.

Bibelskolan kommer vara här i Kenya i tre veckor och jag hoppas att ni bär dem och deras (vår) resa i era böner. Be för arbetet de gör här och allt/alla de får möta. Fortsätt gärna också be för pojkarna speciellt åttorna som under denna veckan skriver sina slutprov och sen för lovet som ligger framför dem. Tack för att ni bär oss i era böner, det är skönt att veta och vila i.

/Ester Birgersson

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved