Blandade känslor

Blandade känslor

14

mar 2014

Copy of IMG_6434

Igår och idag har jag uppehållit mig i Itierio och dess närhet – området där ELM-BV började sitt missionsarbete i Kenya 1948. Tillsammans med kaplanen för Itierio Boys Secondary School (f d Mixed Secondary) pastor Heanrich Kimani och ledaren för ELCK:s Communication Department Antony Marocha har jag med mycket kort varsel fått tillfälle att hälsa på i fyra av de fem skolor som ytterst är ett resultat av ELM-BV:s insatser och som idag sponsras av ELCK:

Copy of IMG_6421

Kirwanda Youth Polytechnic (yrkesskola) som ligger en bit ifrån själva Itieriostationen (120 lärlingar)

Copy of IMG_6437

Itierio Boys Secondary Boarding (f d Itiero Mixed Secondary) – gymnasieskola med ca 1000 killar

Copy of IMG_6447

Itierio Mixed Primary – grundskola för omkring 1000 dagelever

Copy of IMG_6444

Itierio Girls Primary Boarding – grundskola med över 1000 tjejer

Den enda av dessa ”missionsskolor” som jag inte hann med var Itierio Girls Secondary Boarding – en sju år gammal gymnasieskola för tusentalet tjejer.

Copy of IMG_6446

Sen jag senast besökte dessa skolor, då som missionssekreterare 1999/2000, tycker jag mig notera en påtaglig förbättring framför allt vad gäller faciliteter av olika slag (såsom klassrum, bibliotek, skolbussar o dyl) samt inte minst ELCK:s ansvarstagande för elevernas andliga omvårdnad. Itierioskolorna har idag förutom Kimani som är nestorn, tillgång till ytterligare två heltidsanställda kaplaner (yngre pastorer) som finns till hands för att vägleda både elever och lärare.

Tyvärr kan inte något lika upplyftande förmedlas från besöket på Sydvästra stiftets huvudkontor. Den en gång så välskötta delen av Itierio som nu lyder direkt under stiftsledningen verkar tämligen outnyttjad och dessvärre t o m stadd i förfall. Något som många bekymrade kyrkomedlemmar med sorg framför, inte minst ELCK:s förste kenyanske ordförande James Otete Nchogu. Honom hade jag nämligen den stora glädjen att återse och samtala med.

Copy of IMG_6416

Per-Martin Hjort

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved