Blandade nyheter

Blandade nyheter

I går skrev jag om hur jag, efter en dryg veckas semester, grävde i inkorgen för e-post. När e-posten var läst (det var inte allt jag kunde svara på eller åtgärda direkt) övergick jag till den fysiska posthögen. Den var inte så hög, men lite hade samlat på sig. Framförallt en rad tidningar från olika nordiska missionsorganisationer som jag försöker bläddra igenom.

Två nyheter i två olika blad reagerade jag mer på än övriga. Det första var en god nyhet. I danska LMs tidning Tro & Mission fanns en notis: ”ELM med gaverekord”. Man skriver att Evangelisk Luthersk Missionsforening (ELM-BVs danska systerorganisation) under 2012 samlade in 2,8 miljoner danska kronor i gåvor. Och det är cirka 300 000 DKK mer än man hade hoppats på och budgeterat med. Tänk vad härligt att ELM i Danmark har vind i seglen och att ELMarna i Danmark på detta fina sätt gett sitt gensvar på satsningen att sända ut två missionärsfamiljer till Peru. Jag hoppas vi ELMare i Sverige också kan vända den nedåtgående trend vi har på gåvosidan och under 2013 samla in mer än vad årsmöte och styrelse budgeterat med!

Sedan läste jag en mer deprimerande skrivning. På ledarplats i EFS missionstidning Budbäraren kommenterar f d missionsföreståndaren Birger Olsson den bibelsynsdebatt som varit i tidningen Dagen under vintern. Olsson, som också varit verksam vid Lunds universitet som professor i Nya testamentet, lyfter fram att Bibelns ska läsas kristocentriskt i frälsningsavsikt. Det är gott. Men sedan gör Olsson märkliga avgränsningar  om hur man inte ska läsa. Och så kommer en utsaga som jag hoppade till när jag läste. Olsson skriver: ”Bibeln skall läsas som den är med sina fel och brister.”

Inte så sällan hamnar jag i samtal om bibelsyn, och ibland kopplat till ELMs identitet och historia. En del menar att skillnaderna mellan EFS och ELM inte är så stora som man periodvis velat göra gällande. Men en fråga som var viktig när ELM (Bibeltrogna Vänner)  bildades (först inom EFS) var synen på Bibeln. De som bildade ELM ville stryka under tilltron till Guds Ord och ha en relativt ”snäv” beskrivning av synen på Bibeln. Men majoriteten inom EFS tyckte att det räckte med vad stadgar och bekännelseskrifter redan uttryckte. Det är mer än hundra år sedan nu. Och jag är övertygad om att ingen som var med på EFS årskonferenser då skulle ha uttryckt sig i termer av att Bibelns ska läsas ”med sina fel och brister”. Men ändå finns det någon slags tråd från då till nu.

EFS missionstidning för på ledarplats fram en bibelsyn som distanserar sig, inte bara från ELM, utan också från stora delar av svensk kristenhet. Och jag grunnar på hur den går ihop med Bibelns egna utsagor: Herrens undervisning är utan brist (Ps 19:8) och på hur jag på bästa sätt möter systrar och bröder med en bibelsyn som ligger så långt från min.

/ErikJA

 

 

3 reaktioner till “Blandade nyheter”

  1. Jag instämmer helt med dina kommentarer!
    Tänk om vår nedåtgående trend vad gäller gåvor kunde vändas i år! Men då måste vi nog få några missionärer från vårt eget ELM att sända ut! Det måste vi be till missionens Herre om!
    Sen behöver vi också be om hjälp att bli kvar i tron på en hel och helt tillförlitlig Bibel med en undervisning utan brist: Ord till frälsning för oss syndare med våra fel och brister!

  2. Ja, det var med sorg och ilska som jag läste Budbärarens ledare och jag försöker hitta lika bra ord som du för att skriva till redaktionen. Bra att du tog upp det… ger mig en extra push.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved