Blogg

Peru – livet i karantän

Hej allihopa! De har gått ett tag sedan jag uppdaterade här och om ni läst Rakels förra inlägg så vet ni varför. Vi sitter just nu i karantän och vet inte riktigt hur framtiden här i Peru ser ut. Nya besked och beslut avlöser varandra titt som tätt, så vi kan inte göra mycket annat än att vänta. Jag har flyttat till Ekströms och sover på en madrass i deras vardagsrum. Efter att danskarna åkt kändes inte längre vår lägenhet som ett hem, och när vi dessutom fick besked om karantän var det inte optimalt att jag skulle vara där borta.

Läs mer

Tomma och tysta gator i Peru

Det är en knasig värld vi lever i just nu. Tänk att ett virus kan vända världen helt upp och ner - ibland bara inom loppet av några dagar. För 10 dagar sedan lämnade jag våra kära missionärer och volontärer norra Peru för att vistas en vecka i Arequipa i södra Peru innan min hemresa. Föga anade jag då hur omtumlande dessa dagar skulle bli. I dagsläget är Peru satt i (minst) 15 dagars karantän för att förhindra smittspridningen av Covid-19. Alla (förutom de som jobbar typ inom sjukvården och på matbutiker) är beordrad att hålla sig hemma och man.

Läs mer

Den som sitter under den högstes beskydd

17

mar

Världslig osäkerhet Det här är inte första gången mänskligheten är i kris. Men den här typen av kris har vi inte upplevt förut. Vi lever så tätt sammanvuxna med varandra att smittan sprider sig global oerhört snabbt. Pandemin har dessutom orsakat kraftiga störningar i ekonomin, och det är något nytt. Börsen har rasat oerhört snabbt och än så länge tyder ingenting på att kurserna är på väg att stabiliseras. Finansministern har konstaterat att den här krisen är annorlunda än andra kriser eftersom människor inte slutar konsumera på grund av att man saknar pengar, utan för att man inte kan eller får röra.

Läs mer

Pesten, Corona, Guds barns trygghet – och Luthers kallelselära

12

mar

På morgonen den 16 april gick doktor Bernard Rieux från sin mottagning och snubblade då på en död råtta mitt i farstun. Han sparkade undan djuret utan att fästa sig närmare vid saken och fortsatte nedför trappan. Men när han hunnit ut på gatan slog det honom att råttan inte borde få ligga kvar; han gick därför tillbaka och varskodde portvakten. När han märkte hur gubben Michel reagerade, insåg han bättre att vad han upptäckt gick utanför ramen för det vanliga.  (Camus, 2003, Pesten, Bonniers Delfinserien.) Pesten Så börjar den franske författaren Albert Camus roman "Pesten".  Boken utspelar sig i Oran i.

Läs mer

Hasta luegos hermanos

En välsignad och rolig vecka i Piura är till ända. Jag har fått mycket tid tillsammans med dessa underbara människor, dvs familjen Ekström och  Anna Nord som är volontär. Det gör ett fantastiskt arbete i Piura. Du kommer väl ihåg att be för dem? Jag har också fått lära känna de härliga danska volontärerna Jonathan, Freja och Rebekka. De hjälper till med olika aktiviteter i kyrkan, bl.a. har de engelskundervisning och spelkväll med bordsspel och gemenskap. Så finns de med ungdomsgruppen på lördagarna. Här i Peru är man ungdom tills man gifter sig så det finns även 30 åringar i ungdomsgruppen..

Läs mer

Peru – att bo tillsammans

Hej allihopa! Här i Piura bor jag tillsammans med två danska tjejer och det är första gången min boendesituation ser ut så. Efter att ha levt själv i en etta utan kompisar i närheten så välkomnade jag verkligen att få sällskap här! Vi har våra egna rum så det finns definitivt möjlighet att dra sig undan, vilket vi alla tre har behov av. Men det är så härligt att få spontana samtal i köket, fråga om någon vill se en film, dela på mat eller ha sällskap till affären. Samtidigt har det uppstått.

Läs mer

Inte snowboard – men sandboard

Just nu är det sportlov i norra Sverige och vackra bilder av snö, skidutflykter och skoterturer har överfallit mitt instagramkonto. Ser riktigt idylliskt ut. Själv har jag lämnat varma Chiclayo och åkt drygt tre timmar norrut till Piura - där det är ännu varmare. Jag kikar på min mobil vilken temperatur det ska bli imorgon här i Piura: 37 grader. Hur firar man sportlov här då, ja inte med snowboard – men kanske med sandboard. Det fick jag uppleva för första gången i mitt liv i måndags när jag fick hänga med på en utflykt med missionärer och volontärer. Vi.

Läs mer

Peru – sista månaderna

Hej allihopa! Nu är jag tillbaka efter en välbehövlig resa. Fick tanka energi, inspiration och glädje tillsammans med mina föräldrar. Så nu har jag nya krafter inför de sista månaderna här i Peru innan det är dags att åka till Sverige. Som vanligt är det huvudsakligen Theas skola som gäller för mig, men även en del på musikfroten. Vår önskan är att ha ett fungerande lovsångsteam innan vi lämnar, så just nu håller jag på att jaga sångare. Imorgon välkomnar vi Rakel Smetana hit till Piura. Hon stannar här en vecka och jag ser väldigt mycket fram emot att få träffa.

Läs mer

Sommarbibelskola och Coffee & Game

Detta är Diego, en härlig kille som ständigt har ett leende på läpparna. Diego var en av de 8 ungdomar som i januari sändes till södra Peru för en månads sommarbibelskola. Sommarbibelskolan fick betyda väldigt mycket för Diego och de andra ungdomarna, eftersom de fick fördjupa sin kunskap i Bibeln och sin relation till Jesus men också för att de fick lära känna andra kristna ungdomar från andra delar av Peru. De var alla så inspirerade när de återvände hem igen. Så fint att vi från ELM fick vara med och bidra till att de kunde åka. Diego är en trogen.

Läs mer

Hög temperatur och varm gemenskap

Här kommer en hälsning från Peru där det är högsommar och sommarlov. Jag har nu tillbringat en dryg vecka i Chiclayo.  Under denna vecka har fått tid att träffa många kära vänner här och besöka lite olika verksamhetsgrenar inom kyrkan tex studentgruppen Coffe & Game, Kvinnogruppen i Las Lomas och ungdomsgruppen i San Antonio. I söndags firade jag gudstjänst med mässa Las Lomas på förmiddagen och gudstjänst i San Antonio på eftermiddagen. Jag bor i en lyxsvit hos familjen Unosson och de skämmer bort mig så alldeles. Frukosten bara står där på bordet när man vaknar, Liza hänger min tvätt, man.

Läs mer

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved