Bortom WWJD

För några år sedan var det ganska populärt bland kristna ungdomar att bära armband med bokstäverna WWJD. Kanske är det fortfarande många som bär dem. Utttydningen är ”What Would Jesus Do? (”Vad skulle Jesus gjort/göra?”). Tanken är att när man står inför ett val – stort eller litet – i livet så ska armbandet påminna om att välja som Jesus skulle ha valt.

Ett par exempel: På skolgården ser jag att några elever retar en annan. Ska jag ansluta mej till retarna eller ställa mej på den retades sida? What Would Jesus Do? Alltså jag ställer mej på den svages sida. Eller när jag sitter och betalar räkningarna i slutet på månaden ser jag att det finns ekonomiskt utrymmer för att köpa en skön digitalkamera (min andra är ju faktiskt två år gammal). What Would Jesus Do? Kamera – eller finns det ett bättre alternativ?

Att leva i Jesus efterföljd – att vara kristen – innebär att söka först Guds rike. Och i Guds rike finns det bara en kung. Han heter Jesus. Han regerar i det riket. Det betyder inte att invånarna är förslavade. Tvärtom, de är befriade till att leva ett gott och värdigt liv. Men lagarna bestämmer den som regerar – så är det i alla riken. Och Jesus’ lagar är goda, inte tunga, krångliga och hämmande. Han är en bra kung.

Att leva i Jesus’ rike, det är inte att försöka leva som Jesus gjorde när han levde som människa i det heliga landet för två tusen år sedan. Nä, det handlar om att leva idag.

De sista månaderna har jag funderat mycket på begreppet kristen etik. Kanske får jag anledning att återkomma till begreppet – som inte är helt okomplicerat. Men nu vill jag lägga fram en preliminär grundsats när det gäller kristen etik:

Det finns ingen kristen etik utan Kristus.

Fundera på den. På vad den innebär på olika områden av Ditt liv, i församling och samhälle. Den kristne lever i Kristus, och Kristus lever i henne/honom. Det innebär att istället för att fråga ”What Would Jesus Do?” (Vad skulle Jesus gjort/göra?), så ska du fråga dej: ”Vad vill Jesus göra?”. Vad vill Han göra i dej och genom dej?

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved