Dansk Bibel-Institut

Dansk Bibel-Institut

Under 2013 beslutade ELM-BV att inleda ett samarbete med Dansk Bibel-Institut (DBI). Konkret betyder det bland annat att ELM-BV finns med i en referensgrupp som samlas på DBI ett par gånger om året. I den gruppen finns sedan tidigare representanter för bland annat danska ELM Danmark och Luthersk Mission.

För ELM-BVs del är det ett ganska stort steg att så tydligt uppmuntra till teologiska och missiologiska studier. ELM-BV föddes i en tid då universitetsteologin förändrades till det sämre i Sverige och övriga Norden. Kanske är det därför vi levt med dubbla känslor inför akademiska teologistudier. Situationen på Sveriges statliga universitet och högskolor har inte förbättrats, tvärtom. Samtidigt ser vi att behovet av goda teologer är stort, och vi har sett hur blandningen av  utbildade teologer och lekmannapredikanter utan akademiska teologistudier varit till välsignelse för ELM-BV både i Sverige och i de andra missionsländerna.logga globen

Med glädje har vi därför tagit emot den inbjudan till en relation som kom från andra sidan Öresund. Köpenhamn är ju den närmaste huvudstaden för de flesta ELMarna. På DBI kan man läsa teologi och missiologi på god akademisk nivå och samtidigt med god förankring på Bibelns grund.

Sedan år 2012 är DBI knutet till Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo, så att DBI är Fjellhaugs danska avdelning. Det gör DBIs huvudutbildning är ett 3- till 4-årigt bachelorprogram i teologi och mission till en internationellt erkänd bachelor, och vidare studier (till mastergrad) kan genomföras i Oslo.

Funderar du på teologiska studier till hösten tycker jag du åtminstone ska besöka DBIs hemsida, men kanske också göra ett besök på plats i Köpenhamn.

Tvekar du på om danska är ett begripligt språk? Testa och läs DBIs självpresentation (hämtat från hemsidan):

Dansk Bibel-Institut er et uddannelsessted for teologistuderende, religionsstuderende og folk der vil arbejde med tværkulturel mission. Vi ønsker samtidig at være et ressourcested for menigheder, præster og kirkelige ledere i Danmark.

DBI er en videnskabelig institution, der forsker i det kristne budskab og dets konsekvenser i vores tid. Det betyder, at vi er en stemme i den kirkelige og folkelige debat. Det kristne budskab er aktuelt, og højst relevant at lytte til – også i dag!

Det var väl inte så svårt?

/ErikJA

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved