December 1 – Advent

December 1 – Advent

På söndag ska jag predika i Roseniuskyrkan i Stockholm. Det gjorde jag faktiskt andra söndagen i advent också för två år sedan. Då inledde jag predikan med några ord om advent skrivna av den tyske prästen och teologen Dietrich Bonhoeffer. Han satt från april 1943 till sin död två år senare i tyskt fängelse för sitt engagemang i den tyska motståndsrörelsen som vill störta Adolf Hitlers regim. Inför advent 1944 skriver han i ett brev:

”En sådan här fängelsecell är för övrigt en riktigt bra bild för allt som är typiskt för advent: man väntar, hoppas, gör än det ena än det andra – ytterst sett oväsentligheter – dörren är stängd och kan bara öppnas utifrån. Så tycks det mig; tro inte annars att man är särskilt upplagd för symboler här!”

Situationen där i fängelset är långt ifrån angenäm. Det är långt från adventsmys, glöggfika och lussetåg. Ingen adventsljusstake stod i cellfönstret och de ljus som då och då nattetid lyste upp cellen kom från bomber och bränder. Att sitta fängslad i fredstid är inget att önska sig, att göra det under krig är ännu värre. Vem öppnar celldörren om fängelset träffas av en bomb och fattar eld? Vem kommer med vatten om vakterna flyr?

”En sådan här fängelsecell är för övrigt en riktigt bra bild för allt som är typiskt för advent”, skriver Bonhoeffer. Varför då? ”Dörren är stängd och kan bara öppnas utifrån.”

Advent betyder ankomst – det handlar om att något kommer, att någon kommer. Denne någon kommer utifrån, denne någon kommer nära, denne Någon kommer hit.

/ErikJA

Hela predikan från 2 adv 2013 finner du här: Andra söndagen i advent (8 dec 2013, Stockholm).

2 reaktioner till “December 1 – Advent”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved