December 3 – El Niño

December 3 – El Niño

I Kompassen november 2015 fanns information om väderfenomenet El Niño. Vi skrev:

I Peru förbereder man nu sig för att El Niño kan komma inom kort. El Niño är ett mycket kraftfullt väderfenomen som kan påverka stora delar av världen, men främst Sydamerikas kustremsa. El Niño, som oftast brukar komma runt juletid, orsakar då stora väderförändringar och översvämningar. Både människoliv och hus och hem har tidigare gått förlorade i vattenmassorna. 1998 blev norra Peru svårt drabbad av El Niño. Nu förbereder man sig genom att bygga tak, gräva ur floder och säkra upp sina hus med sandsäckar. Alla barn går i skolan även på lördagar för att kunna avsluta studierna redan i början av december. Låt oss be om att El Niño inte ska få göra så stor skada denna gång och att Gud ska beskydda och bevara våra kristna syskon där.

Flodbädden i staden Piura rensas för att kunna ta emot stora regn
Flodbädden i staden Piura rensas för att kunna ta emot stora regn

Under mina år i Peru hölls sig pojken (El Niño är spanska för ”barn, pojke”) undan. Det värsta regn vi upplevde när vi bodde i Chiclayo höll på några timmar och var som ett lugnt svenskt sommarregn. Men bara det räckte för att vägarna skulle bli som leriga åkrar och för att många skulle få vatten in i sina hus. I en stad där det ”aldrig” regnar bygger man inte hus och vägar som man gör i Borås.

Så de förhållande vis lindriga skurarna vi upplevde gav ändå en känsla för hur allvarligt det blir om det kommer mycket regn – och El Niño kan innebära flera dygns regn. Men förstörda hus, med spridning av sjukdomar, men brist på mat för att jordbruket drabbas…

I sju län i norra Peru har skolorna redan stängt för terminen (normalt sker det runt 20 december) och på många håll gör myndigheter och frivilligorganisationer insatser för att förbereda det som går – man bättrar på byggnader, rensar flodfåror och diken, etc. Perus största dagstidning El Comercio har en specialsite med El Niño-relaterade nyheter. Och på Wikipedia kan du läsa här.

Det är ett stort böneämne att det blir en lindrig El Niño.

/ErikJA

1 reaktion till “December 3 – El Niño”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved