Den 9 april 1945

Den 9 april 1945

Idag är det precis 70 år sedan den tyske teologen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer avrättades på grund av inblandningen i en konspiration mot führern Adolf Hitler. Bara några veckor senare var Andra världskriget över i Europa.

Bonhoeffer har uppmärksammats i Sverige i vår. Författaren Erik Metaxas talade i Roseniuskyrkan i Stockholm i samband med lanseringen av hans biografi: Bonhoeffer. Präst. Martyr. Spion. Det är den första Bonhoefferbiografin som utkommer på svenska, och den kompletterar fint Bonhoeffers nära vän Eberhard Bethges biografi från 1966.Bonhoeffer

Bonhoeffers böcker Liv i gemenskap och Efterföljelse är fantastiska, och har betytt mycket för mig. Hans ofullbordade Ethics likaså

Men idag är det alltså 70 år sedan han dog. Samma datum, den 9 april, men sju år tidigare höll han ett tal till en konfirmandgrupp. Några rader ur detta tal:

Konfirmationsdagen är en allvarlig dag. Men visst, det är enkelt att bekänna sin tro i kyrkan, bland andra kristna, era föräldrar, syskon och faddrar, i gudstjänstens ostörda firande. Vi ska vara tacksamma för att Gud ger oss detta tillfälle att gemensamt bekänna i kyrkan. Men allt detta kommer först bli av avgörande betydelse, fullt verkligt, efter konfirmationen, när vardagen återvänder, vårt dagliga liv med alla dess val. Då blir det uppenbart om denna dag var på allvar. Tron har ni inte en gång för alla. Tron ni bekänner idag av hela hjärtat behöver återerövras i morgon och i övermorgon, faktiskt varje dag. Från Gud mottager vi endast så mycket tro som vi behöver för den aktuella dagen. Tron är det dagliga bröd Gud ger oss.

/ErikJA

Eric Metaxas Bonhoeffer. Präst. Martyr. Spion.Libris, Örebro 2015, 280 sidor.

Dietrich Bonhoeffer Theological Education Underground: 1937-1940, Dietrich Bonhoeffer Works, vol 15, Fortress, Minneapolis 2005, 725 sidor. (Citatet ovan från s 477.)

2 reaktioner till “Den 9 april 1945”

    1. Jo, Benedicte, en av de saker jag uppskattar mest hos Bonhoeffer är hans sätt att uttrycka mycket med få ord.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved