Den ofrivillige landshövdingen

Den ofrivillige landshövdingen

Vid den tid då Alan Garcia var president i Peru fanns det i en av de nordligaste provinserna en landshövding som hette Yehude Simon. Yehude var till skillnad mot många andra landshövdingar en populär person och blev till och med omvald av befolkningen i den nordliga provinsen att styra i ytterligare några år. Men så hände något som ingen hade väntat sig.

Hela regeringen i landet Peru avgick till följd av en korruptionsskandal. Ja, korruptionen var knappast överraskande, inte heller att regeringen avgick med premiärministern i spetsen. Men det oväntade var att president Garcia, som inte gick av, valde att fråga den populäre landshövdingen Yehude om inte han ville vara bussig och bli ny premiärminister. Bussig var just vad Yehude var och tackade snällt ja på presidentens fråga, han tillhörde ju visserligen inte samma populistiska parti, men på sätt och vis var han ju mer kvalificerad eftersom han till skillnad mot populisterna var populär.

I den nordliga provinsen fann man då en vacker blomma i problematikens flora, nämligen ett problem konstitutionell art. När landshövdingen blev premiärminister beträdde han nämligen en hittills okänd karriärväg, trots att det finns så många långa och krokiga vägar i landet Peru. Med verbal machete och medhjälpande politiska bulldozers försökte den populäre landshövdingen Yehude bana väg för sig och lämna sin landshövdingepost. Men icke – sa lagen – som plötsligt någon tillfrågade. Landshövding blir man valt till av folket, och man slutar på ett av tre, men endast på ett av dessa tre sätt: 1) Mandattiden löper ut. 2) Man förklaras pga (sinnes-)sjukdom som oförmögen att sköta ämbetet. 3) Man dör.

Inget av de tre stämde på landshövdingen som blivit premiärministern. Gång på gång vädjade den populäre landshövdingen om att bli befriad från detta sitt första uppdrag. Men folket, valdomstolen och lagen svarade med ett rungande nej.

Det enda som återstår för den populärare landshövdingen är nog att bli mindre populär. Men just det verkar inte vara så attraktivt för landshövdingen som blivit premiärminister, eftersom han har också sagt att han kan tänka sej att bli president. Fast inte förrän om några år. Men det är svårt att bli president om man inte är populär. Det är nästan lika svårt som att vara populär om man är president.

Sådan är det politiska vardagen i det stora landet Peru.

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved