Det finns hopp!

Jag har semester. En ledig vecka i november. Skönt, men inte fantastiskt. Men några lediga dagar har gett tid att läsa och fundera en del. Till exempel har jag läst Dan Sarkars nya bok Men då kom nåden springande. Mycket bra – inte minst predikanter kan ur Sarkars bok hämta inspiration för hur man kan jobba med illustrationer och bilder i förkunnelsen.

Idag har jag ägnat en stund åt att förbereda ett bibelstudium över det sista kapitlet i Petrus första brev. De första verserna där handlar om ledarskap, om ett tjänande ledarskap och hur stor exemplets betydelse är i kristet ledarskap.

Nu sitter jag och tittar på några youtube-klipp. Jag vet inte hur många gånger jag sett sammandraget av Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland i Berlin hösten 2012. Ganska många. (Om du vill kolla så finns det här.) Om du vill hoppa över den deprimerande delen så börja titta 4:45 in i klippet.

Det är Zlatan Ibrahimovic som gör det första svenska målet. Där visar han vägen som en god ledare. Han säger: ”Så här ska vi göra.” Men frågan är om inte ännu mer av ledarskap visar sig i vad han gör efter han nickar in bollen. Han springer in i målet, hämtar bollen och springer tillbaka till mittpunkten. För att snabbt få i gång matchen igen. Han säger: ”Det finns hopp!”

Jag tror ingen fotbollskunnig åskådare till den där matchen trodde att Sverige hade en chans att vända matchen. Tyskland ledde fortfarande med tre mål och det var mindre än en halvtimma kvar.

Mindre än en halvtimma senare var vändningen ett faktum. Fredrik Reinfeldt jublade på läktaren, medan Angela Merkel på platsen bredvid såg mer deprimerad ut.

Ledarskap handlar ganska ofta – i alla fall i tider av motgång – att säga: ”Det finns hopp!”

Funderar en novemberledig

ErikJA

1 reaktion till “Det finns hopp!”

  1. Tack för dina funderingar. Jag har också sett det sammandraget några gånger. Tänk att en fotbollsmatch kan leda tankarna så mycket djupare… 1 Petr 1:3-5

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved