Det är skillnad…..

Det är skillnad…..

Nyligen var jag i kontakt med några ungdomar vars båda föräldrar är döda. Jag minns bara fadern men han var en aktiv och glad kristen. Jag och pojkarna var tillsammans med en morbror och moster och samtalet kom in på pojkarnas hem och förhållandena där. Som så ofta i sådana här familjer är de nu föräldralösa barnen inte riktigt välkomna hemma av faderns släktingar. De planterar majs och rensar ogräs i majsen men det kan mycket väl hända att farfar eller en faster tar hand om skörden. Det finns en hel del dryckenskap i hemmet. En farbror har tagit hand om faderns ID-kort och – vem vet – kanske tömt bankkontot.
Mormor är den som tar hand om småbarnen men en av dem har varit besvärlig och bor nu hos en morbror en god bit iväg men är inte riktigt välkommen där heller. Skolavgifter betalas till en del av olika stipendier med det täcker inte allt ändå. Mormor har inte mycket att röra sig med och de båda yngsta saknar kläder förutom skoluniform.
En moster är den som förutom mormor bryr sig om de här barnen. Men i hennes familj finns hennes egna barn, och några andra syskonbarn. De små resurserna ska räcka till mycket. Med tårar i rösten berättade hon hur hon när systern dog bad att barnen skulle få växa upp och vara kvar hos Herren. Hon och hennes man försöker hjälpa där de kan. De ger råd och tillrättavisning. Nu senast var mannen med i en skola och kollade upp om skolavgifter och såg till att barn nummer två får ut sitt gymnasiebetyg.
   Ett kristet hem med kärlek och omsorg som räcker också utanför kärnfamiljen.
Och ett annat hem med vilja att förse sig själv och inte ”belasta” sin egen familj med dem som enligt kenyansk sed är deras naturliga ansvar.
Visst medför det förändring när en människa kommer till tro! Visst betyder det något när Jesus får komma nära. Och säkert har Herren hört föräldrarnas böner för sina barn! Föräldrarna måste ha varit bland de första unga här runt Chesinende. Nu växer barnen upp i kyrkan och de äldre är aktiva där de är.
Är det frukten av tidigare missionärers arbete jag ser och som jag nu får arbeta vidare med?! Mitt ord ska inte återvända fåfängt, säger Herren! Hans Ord har kraft att förändra!
Var sår du? Vilken åker vattnar du med dina böner?

Kerstin Nilsson

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved