Det mångkulturella Peru och Girlpower

Det mångkulturella Peru och Girlpower

Detta inlägg blev visst lite hoppigt men det verkan handla mycket om alla mina nyvunna tjejkompisar och lite om kulturen.

Man kan väl inte säga att Peru är riktigt lika mångkulturellt som Sverige. Med mångkulturellt menar jag att man kan hitta många människor från olika kulturer. Men visst är det möjligt! På Thanks Giving var vi bjudna till en amerikansk familj, det var första gången jag firade den högtiden och med riktiga amerikaner till och med. Jag tror de hade bjudit in alla missionärer i Chiclayo, så det var folk från Nederländerna, Sydafrika, Canada, Danmark och Sverige (såklart!) och till och med en man från Norge. Men mest var det personer från USA. Det finns ett barnhem där det jobbar flera volontärer/missionärer, det är tjejer från USA, Canada och Peru. Igår bjöd de med mig på en stranddag vid Stilla havet och det var hur härligt som helst! För någon som aldrig badat med vågor, utan mest i kalla (men vackra) sjöar så var det jättehäftigt!

?????????????
A good day at the beach!

 

Jag har också varit med och bidragit till fler kulturmöten! I torsdags hade vi vår första träff med den nystartade tjejgruppen hemma hos mig och då fick jag visa hur man bakar kanelbullar.  När man vet att ens språkkunskaper inte är så stora så känns det extra roligt att få vara del av en grupp och få bidra med något. Vår plan är att träffas varje vecka och lära känna varandra bättre eftersom vi ju är systrar i Kristus. Planen är att vi träffas, innan vi kommer har vi läst ett kapitel ur bibeln som vi kan prata om, vi ska också ha tid att pratar om hur veckan har varit och dela saker med varandra. Dessutom tänker vi ha ett tema för varje vecka eller månad. Nu den första är det efterrätter, andra teman kan vara musik, vi kan lära oss sjunga och spela gitarr av en av tjejerna som är riktigt begåvade, andra förslag är smink, en annan tjej har studerar det nu, att göra tröjor är en annan idé, det var några idéer av flera. När vi känner oss bekväma med varandra kanske vi också kan börja bjuda in fler tjejer till gruppen, som kanske inte brukar gå i kyrkan.

Diskning
Diskning
Kanelbullar och choklad på peruanskat recept. Grädde, vatten, kakao, råsocker och lite kanel. :)
Kanelbullar och choklad på peruanskat recept. Grädde, vatten, kakao, råsocker och lite kanel. 🙂

På tal om annat: vet du vilken älsklingsfärg din pappa har? Igår på tonårsgruppen i San Antonio var temat att känna Jesus. Mirjam som leder gruppen (mer girlpower alltså också en tjej i tjugoårsåldern), tog upp att man kan ha levt i samma hus med någon hela sitt liv och kanske ger man sin mamma en chokladkaka som julklapp, hon tar emot den, men egentligen kanske hon inte ens gillar den sorten och man kanske vet när ens pappa fyller år och vad han jobbar med, men hur många vet hans älsklingsfärg. Genom att läsa bibeln och be och med den Helige Andens hjälp har vi också världens chans att lära känna Jesus bättre.

Nästa inlägg kanske får handla om hur värdefullt det är att ha vänner och en kyrka där man kan lära av varandra och vara goda vänner oavsett kön eller ålder. Men nu fick det faktiskt handla om tjejkompisar.

Ha det bra och kom ihåg att Gud tar sig tid för dig och att du har världens möjlighet där, ska försöka tänka på det själv också.

/Ida, Peru

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved