Det vackra årsmötet, ÅK-8

Det vackra årsmötet, ÅK-8

Det vackra årsmötet

Bordet är dukat för årsmöte
Bordet är dukat för årsmöte

Den väckelse som drog fram över Sverige och Norden från mitten av 1800-talet medförde att nya organisationer bildades. Inte minst bildades det lokala och regionala missionsföreningar. I föreningarna arbetade man tillsammans för ett gemensamt mål. Föreningarna förde missionsuppdraget vidare, byggde missionshus och kapell, sände kolportörer och predikanter och så vidare.

Men föreningarna var också en del av framväxten av det moderna Sverige. I styrelser och vid årsmöten lärde vi oss att arbeta tillsammans, ta ansvar, verkställa beslut som tagits …

Därför finns det en skönhet över ett årsmöte. Det är inte så många som gillar årsmöten, som väljer det framför en ledig dag i trädgården eller på stranden om valet är helt fritt. Och i ELMs verksamhet så kan nog många gånger en gudstjänst, ett läger, en arbetsdag i missionshuset eller hobbyavslutning kännas mer ”levande” än ett årsmöte som ska följa (ur-)gamla stadgar och en strikt ordning.

Mitt röstkort, som ombud för ELM-föreningen i Örkelljunga
Mitt röstkort, som ombud för ELM-föreningen i Örkelljunga

Men det finns en skönhet i att medlemmar och utsedda ombud tillsammans möts för att se vad som gjordes under föregående år och meddela styrelsen om den skött sitt uppdrag, eller inte. För att samlas kring det innevarande årets verksamhet och se om det finns något som på särskilt sätt präglar detta år. För att fundera på om hur verksamheten ska se ut under nästa år, om Gud vill och vi får leva. Årsmötet garanterar insyn, delaktighet och ansvarstagande.

ELMs årsmöte är vår rörelses högsta beslutande organ. Det är gott och så ska det vara. Men det är inte vår högsta auktoritet – för vi är en organisation som kommit till för att utföra ett uppdrag givet av Herren. Och då är Hans ord det högsta auktoriteten, den grund vi i allt vilar och verkar på.

/ErikJA

2 reaktioner till “Det vackra årsmötet, ÅK-8”

  1. Pga tågstrul kom jag tyvärr inte iväg till årsmötet som jag planerat. Saknar verkligen den beskrivna skönvetsupplevelsen och de härliga mötena med vänner från när och fjärran och, absolut inte minst, att tillsammans med alla er härliga vänner få dela gemenskapen i lovsången, Ordet och Bordet.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved