Döparedagen

Både andra och tredje söndagen i advent läser vi texter om Johannes Döparen i den lutherska kyrkan i Chiclayo. Jag ska predika både lördag och söndag denna vecka. Under några års tid har Johannes varit en av de bibliska personer jag funderat mest på.

I Nya testamentet är Jesus (förstås!) den person som ägnas mest utrymme. Efter honom följer apostlarna Petrus och Paulus, men sedan tror jag att Johannes Döparen kommer på fjärde plats om man räknar antalet verser som handlar om personerna. Men ganska sällan har jag hört bra predikningar utifrån Johannes- Döparentexter. Och jag tror aldrig jag hört ett föredrag eller fördjupande bibelstudium. Jag skulle hålla ett en gång, men tror minsann det var då jag blev matförgiftat (läskförgiftning!).

Lördagskvällen får det nog bli en enkel predikan som presenterar Johannes och pekar på hans roll som förberedare. Advent är en förberedelsetid! På söndag ska jag predika i Las Brisaskyrkan. Jag ska prova en mer narrativ (berättande) predikoform, om bitarna faller på plats efter mer bön och förberedelse.

Jag bär på en liten dröm om att någongång i framtiden skriva något om Johannes Döparen (en artikel, ett litet häfte eller kanske en bok?). Men hittils har jag inte haft tid och inte heller riktigt hittat ”nyckeln” till att förstå Johannes och hans roll i historien. Men nu har jag en idé som kanske skulle hålla.

Hur ser Du – kära bloggläsare – på Johannes Döparen? Dela gärna med Dej av Dina tankar i kommetarsfältet – eller i ett mejl till mej (adressen är maggan.erik[snabel-a]elmbv.se).

God andra och tredje advent!

Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved