ELCK i bild och ord.

ELCK i bild och ord.

IMG_6082 IMG_6103

Första dagen i Kenya besökte jag huvudkontoret för ELCK, den evangeliska lutherska kyrkan i Kenya. På bilden poserar jag tillsammans med fr. v biskop John Kispan i det centrala stiftet, generalsekreterare i ELCK Benjamin Lemosi och sittande ärkebiskop Walter Obare ELCK.

Kerstin Nilsson, ELM:s missionär i Kenya, har bett och funderat över om hon skall höger eller vänster i framtiden. Nu har hon fått ett tydligt bönesvar om att vara kvar i Kenya ytterligare två år och tjäna kyrkan som koordinator i freds- och försoningsarbetet. Nu har hon även fått klart med sitt arbetstillstånd för de två kommande åren. Detta är ett stort tack- och glädjeämne.

IMG_6143 IMG_6150

Efter två dagar i Nairobi var det dags att resa västerut. Vi stannade till på barnhemmet Bethesda som ligger strax utanför staden Nakuru. Barnen visar stolta upp två nya byggnader med totalt fyra nya klassrum som används av de allra yngsta. De kommer till barnhemmet varje vardag för att få mat och undervisning. I nuläget bor det 28 pojkar på barnhemmet och de yngsta som kommer dit varje vardag är 70 till antal.

IMG_6165

Natten mellan fredag den 6 november och lördagen den 7 november sov jag på Chesinende. Där bor Kerstin Nilsson. Fotot ovan är från morgonen när allt är stilla och lugnt samtidigt som solen stiger över horisonten. Underbart!

IMG_6212

Lördagen den 7 november körde vi till Ogango som är en annan välkänd plats i Kenya. Där förbereder ELCK för ett nytt stift, Nyamira. Vi fick förmånen att möta den nya stiftsledning och Kerstin Nilsson undervisade ett pass om fred och försoning. Eventuellt kommer Kerstin att bo och arbeta på Ogango en tid för att nå ut till alla pastoraten i det nya stiftet.

IMG_6225

Söndagens gudstjänst firade jag med barnen på Bethesda. De har numera sin egen gudstjänst på barnhemmet. Det var verkligen deras gudstjänst. Trots att gudstjänsten varade i dryga två timmar märktes ingen oro hos barnen. De medverkade på olika sätt genom textläsning, sång och vittnesbörd. Det var rörande att se hur seriöst de uppträdde. Detta är deras lovsång till Gud!

IMG_6263

Ovan är alla medarbetarna samlade efter vårt sammanträde. Det är imponerande att så många har kämpat i så många år på barnhemmet. Två nya lärare har anställts och pastor Samuel Langat är kaplan.

IMG_6290

Calvin Above kom till barnhemmet och hälsade på. Här syns han tillsammans med nuvarande föreståndare Elisabeth Gwako. Calvine är f.d gatukille som lycktas bra i livet. Han har ett välavlönat arbete som hälsocoach och är en bedårande gospelsångare. Han spelade och sjöng med grabbarna och han blev mycket populär. Elisabeth tillsammans med Rakel Smetana rekryterade Calvine från gatan för många år sedan.

IMG_6307 IMG_6348

Tisdagen den 10 november gick resan från Nakuru till Kisumu. Jag hade kallats att träffa alla biskoparna i ELCK. ELM har under en längre tid funderat på hur det står till inom ELCK. Vi har bett och längtat efter att kyrkan skulle komma fram till en enhet och en försoning. Mycket arbete återstår men jag vill ändå hävda att det verkar gå på rätt håll. Flera unga duktiga medarbetare har gett sig in det komplicerade arbetet att förena olika grupper i kyrkan. Våra afrikanska vänner använder inte västerländska metoder men det är oerhört viktigt att de får arbetsro att ordna saker på sitt sätt.

IMG_6365

På eftermiddag, tisdag, gick resan vidare norrut från Kisumu till Kapenguria som ligger i det nordvästra stiftet. På en bild ovan ser ni hur biskop Samson Lokipuna hälsar oss välkomna till Pokot eller det nordvästra stiftet. Här har kyrkan ett imponerande arbete med många medlemmar. Stiftet har hela 247 församlingar men endast 30 präster.

IMG_6378

Besök på bibelskolan i Kapenguria. Stiftets generalsekretare Edwin Yotomuk och rektorn för bibelskolan Andrew Ngeiywa poserar med böcker författade av Josef Imberg. Dessa böcker, som överlämnades som gåva från Scriptura, används i undervisning. Bröderna var mycket intresserade av att översätta dessa böcker till swahili.

Version 2 IMG_6411

På onsdagen körde vi från Kapenguria till ett barnhem som stiftet driver i byn Udom. Här bor det 48 föräldralösa barn som får mat, kläder och skolgång. Vi körde i ett kuperat område där vägen slingrade sig nerför berget.

IMG_6419

Allra sist en bild på missionsstationen, numera det nordvästliga stiftets huvudkontor, Kapenguria. En mycket naturskön plats. Här har NLM, norsk luthersk missionssamband, byggt upp en station som håller mycket hög standard.

Tack till Gud som är missionens Herre och ledare. I Hans kraft går Guds rike vidare i Kenya och i Sverige. Tack för att Ni följer oss i bön. I morgon kör vi ut på en sista långtur. Då går resan till olika församlingar i Pokot. Vi planerar och ber att vi även skall nå in i Turkana som ligger längst norrut i landet.

Jonny Bjuremo

 

3 reaktioner till “ELCK i bild och ord.”

  1. Tack för fina berättelser, Jonny!
    Guds rike växer till trots människors konflikter. Det är stor nåd!
    Hälsningar från Peru med PS 91:10-12
    /Henrik N

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved