En Gud som ser – också till en fattig predikant

En Gud som ser – också till en fattig predikant

Idag hade jag förmånen att få predika i kyrkan i Las Lomas. Jag gläder mej över att få göra det ibland. I församlingen finns många goda systrar och bröder som lyssnar intresserat – och har överseende med mej när jag snubblar över något krångligt spanskt adverb. Idag var evangelietexten från Johannesevangeliets första kapitel. Där berättas om hur Jesus kallar Filippos till efterföljelse och hur denne sedan hämtar sin vän Natanael som också för ett möte med den levande Guden.

Tillsammans med texten från Johannes läste jag om Hagar (1 Mos 16) som ger Gud namnet ”den Gud som ser” och från Efesierbrevet (1:3-14) om hur Gud utvalt – sett – oss redan före skapelsen och bestämt att vi skulle bli hans barn och arvingar. Vilken mäktig Gud vi har – en Gud som ser oss, ja som redan har sett oss, långt innan vi fått upp ögonen för Honom.

Som jag skrev var det en glädje att predika idag. Men samtidigt skämdes jag när jag gick fram till altaret för att börja förkunna. Skämdes, för att jag visste att jag inte förberett mej som jag bort. För ett par år sedan sa jag fortfarande bestämt och övertygat att en söndagspredikan borde få ta åtta timmar att förbereda. Varje pastor eller predikant skulle prioritera så att han kunde lägga den tiden på förberedelser för att kunna räcka Guds ord till församlingen. Jag tyckte Martin Lönnebos föreslagna fyra timmar förberedelser (i boken Homiletik, Verbum 1977) var i underkant. John Stott var bättre och siktade på åtta timmar (I Believe in preaching, Hodder & Stoughton 1998 ).

Åh, om jag denna vecka, och flera gånger under förra året, ändå kommit i närheten av Lönnebos fyra timmars förberedelse. Det är en Guds nåd att det flera gånger ändå blivit goda predikningar. Guds nåd att han genom andras arbete berett jorden för sådd.

Under våren kommer jag predika då och då här i församlingarna i Chiclayo. Jag ber att Gud ska bereda plats också i min kalender inte bara för att predika, utan också för goda förberedelser.

En fattig predikant
Erik

Ps Det har inte regnat mer än några droppar sedan det förra blogginlägget. Gud hör bön!

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved