En magisk universalsalva?

En magisk universalsalva?

Den senaste månaden har jag om och om igen fått ringorm, och nu senast så fick jag ett tjusigt litet utslag mitt på hakan. Då ledsnade jag! För så länge de sitter på något lite mer osynligt ställe så kan det väl gå an, men ansiktet kanske inte är sådär jättediskret direkt. Så efter att ha insett att det inte verkar hjälpa att enbart behandla mina egna utslag kör vi numera massbehandling på internatskolan. Efter varje måltid ställer jag mig alltså med min svampsalva för att fånga upp och smörja in alla ringormsdrabbade. Fantastiskt tycker barnen! Och inte bara de barn som faktiskt har ringorm, utan två av de icke ringormsdrabbade tyckte att jag borde smörja in deras finnar. Ett stort antal kom med diverse skrapsår och ville ha lite salva, och ett ännu större antal ville få alla sina små ärr insmorda. Någon trodde att salvan kunde råda bot mot dennes bruna fläckar på tänderna, och ytterligare en annan ville av oklar anledning ha lite salva i håret. En tyckte att Susannes lätt röda solbränna borde få sig en omgång, och till och med kokerskan och en av vakterna kom och ville få lite salva mot sina rynkor.

Så medan jag kämpade för att hålla mig för skratt fick jag försöka förklara så gott det gick på min mycket knaggliga amarinja, att ”Tjurds bicha, lela chiggir ieseram”  (ordagrant: Ringorm bara, andra problem funkar inte). Men förmodligen kan man inte använda just de orden i det sammanhanget, och min grammatik är ju sedan tidigare känt, rätt kass. För barnen skrattade bara åt mig och sa att det inte var några problem, och att de ändå ville ha medicin mot sina diverse krämpor.

Sen kom jag på, att jag kanske inte har någon magisk universalsalva som hjälper mot alla deras problem, men jag har ju faktiskt någonting betydligt bättre! Jesus! För tänk vilken glädje när vi en dag får komma hem, och bli fria från alla våra krämpor och bekymmer. När vi slipper tänka på vare sig ringorm eller fläckiga tänder.
Jag är övertygad om att det blir en bra mycket bättre tröst och hjälp än den som finns att hämta i en liten tub med svampsalva…

/Miriam Göransson move-volontär, Etiopien

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved