En resa till en ny plats

En resa till en ny plats

Den som gjort en resa har något att berätta. Så sa ofta Anna-Brita Albertson som var min missionärskollega och arbetade i Kenya som missionär 1950- 1995 och sedan bodde kvar till sin död 2005. Hon bodde på Itierio missionsstation i stort sett alla år i arbete och byggde sitt hus ett par kilometer från stationen där hon bodde som pensionär.

Jag kan känna mig lite inlåst när jag inte har ärenden utanför Chesinende under några dar, en vecka. Och den senaste tiden har jag inte haft mycket uppgifter som tagit mig utanför huset här. Under ett par veckor var jag dock mycket i Kuresoi, 11 km från Chesinende, där jag har en kenyansk familj. Mama (föredrar swahilistavning och -uttal) blev sjuk och dog i mitten av augusti. Det kändes viktigt och meningsfullt att vara där tillsammans med några av dem som kommit att stå mig nära här i Kenya.

DSCF0316
Vy norrut från kyrkan
DSCF0318
Vy söderut

I går söndag blev en riktigt rolig dag för mig. Jag var inbjuden till Kongasis för att besöka dem i gudstjänsten och också ha ett undervisningspass. Platsen ligger knappt 40 km förbi Nakuru och i ett för mig nytt område. Människorna som bor där är mestadels ditflyttade. Församlingen är ny och startades 2012-13 av bland andra några från Jogoo, 40 km härifrån.

Naturen var helt annorlunda. Här är grönt och frodigt, åkermark och skog. Där var det torrt, savann och såg inte ut att vara möjligt att odla mycket. Längs vägen såg jag majs som hade torkat. Platsen jag skulle till var en bit upp, och utsikten därifrån var härlig. Där var också lite grönare men verkade ändå torrt för mig att se. Vinden var skön och solen värmde. Varmare än här och koftan som jag ofta har på här behövdes inte där.

DSCF0321
Plåtkyrkan med den fina lapptäcket/tavlan

Jag blev välkomnad hos hjälparen/evangelisten som hade bjudit in mig. Väl sötat men svagt kaffe bjöds först och senare i ett annat hem fick jag chai och bröd. Sen körde vi vidare till kyrkan. Utsikten därifrån var väldigt vacker. Inne i kyrkan fastnade min syn på en ”tavla” med ett kors, ett täcke i lappteknik. Den var en gåva från några besökande amerikanska kristna. De hade också hjälpt dem att bygga plåtkyrkan.

Efter några sånger fick jag ordet och undervisade om Matoleo, givande, utgivande. Vi började med Joh 3:16 och eftersom det var en hel del barn där försökte jag ställa frågor som de kunde fundera på när vi läste texter och sedan svara på. Gud som den som äger allt läste vi om i Ps 24. Sedan läste vi bl a om Sackeus i Luk 19 och om den fattiga änken som gav sitt allt i Luk 12:41-44.

Efter undervisningen följde gudstjänsten som vanligt.

Det var roligt att vara med på gustjänsten med god sång och människor som verkar vara engagerade i sitt trosliv. Jag räknade inte men skulle tro att vi var drygt 25 vuxna. Och dessutom åtminstone 10 barn.

En god lunch med höna, sukuma wiki (ung grönkål) och ugali (majsgröt) avslutade gemenskapen där och jag påbörjade den 2½-3 tim långa återresan till Chesinende. I Nakuru tankade jag och gjorde ett kort stopp och passade på att njuta av lite storstadslyx med en kaffe-milkshake! Klockan åtta på kvällen var jag hemma igen, 14 timmar efter att jag gav mig av, tacksam till Gud för en god dag, beskydd på vägarna och uppiggad av lite nya vyer, delvis nya bekantskaper och en ny plats.

DSCF0323
Stor del av den välkomnande församlingen

2 reaktioner till “En resa till en ny plats”

  1. Kul med inbjudan till en ny plats! Skönt att resan gick smidigt. Tråkigt med mama, men gott att ni fått mycket tid tillsammans under den här tiden. Herrens välsignelser över dig, Kerstin.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved