En sorgevecka och två högtidsdagar

En sorgevecka och två högtidsdagar

chebando_kyrkinvign_1_feb_09Förra söndagen fick jag vara med om en officiell kyrkinvigning i Chebando, grannby till Matongo. En stor, ljus, rymlig kyrka har byggts av församlingen. De har under en lång tid ordnat en del insamlingar då olika gäster bjudits in. Eftersom jag varit med på en eller ett par sådana blev jag inbjuden att vara med vid öppningen. Det var också roligt att få höra; Och kom med biblar och sångböcker, många vill köpa!

Det var en verklig högtidsdag med mycket folk. Kyrkan rymmer nog mer än 300 personer och invigningsdagen verkade det finnas minst lika många till ute som inne! Den finske missionären Osmo Harjula och biskop Thomas Asiago ledde öppningen och välsignelsen av kyrkbyggnaden.

Efter gudstjänst och mat fick jag ta fram mina böcker. Jag fick sälja ett antal kisiibiblar och ännu fler sångböcker. Och när jag packade ihop sa de att jag skulle komma fler gånger för då skulle flera ha hunnit skaffa pengar för att köpa Biblar. Det finns ett behov och en vilja att skaffa sig en Bibel, trots att många har ont om pengar och matpriserna gått upp drastiskt. Vem mer än Herren kan sända en sådan hunger?!

prastvigning_8_feb_09Idag den 8 februari var det högtidsdag i Eldoret. Det var äntligen dags för prästvigning av Richard Ochichi! Biskop Obare ledde välsignelsegudstjänsten. I sitt tal sa han bland annat till den nyvigde prästen; Bibeln innehåller två saker; Lag och Evangelium. Du ska predika lag så att syndarna dör och evangelium till deras frälsning! Och eftersom du bara har två församlingar att ta hand om kan du besöka varje församling med nattvard två gånger per månad. Men sedan vill jag se fler församlingar i det här området.

Präster från tre av kyrkans fyra stift fanns med. Skaran av kristna som samlats var betydligt mindre än den i Chebando men det är ju inte så konstigt eftersom det är en stad och arbetet påbörjades först 1989. Församlingen där vigningen hölls heter Race Course. De har en liten tomt och har själva byggt en plåtkyrka, anslutit sig till el och kommunalt vatten. En permanent kyrkobyggnad och större tomt står högt på önskelistan när man nu fått en präst. Den andra församlingen kallas Eldoret West och där samlas man till gudstjänst i ett klassrum men insamling pågår för att skaffa sig en lämplig tomt i den delen av staden.

Den gångna veckan har Kenya haft officiell landssorg på grund av de två bränder som orsakat totalt ca 150 personers död, en i Nairobi i ett varuhus och den andra längs vägen mellan Chesinende och Nakuru då en tankbil exploderade. Idag planerades en gemensam bön på olycksplatsen och imorgon en massbegravning av offer som inte kunnat identifieras. En av våra kristna ville att några från vår kyrka skulle fara dit och vara med. Han föreslog också att vi skulle bidra med dricksvatten eftersom han visste att det var svårt att få tag på där. Mission i praktiken!

Glädje och sorg blandas, huvudsaken är att Herren får leda och vara med i allt!

Kerstin

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved