En tur till Oslo

En tur till Oslo

Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) arrangerar en tvådagars missionskonferens i Oslo med temat ”The Future of Global Mission” (den globala missionens framtid). Programmet denna första kväll har handlat om att älska sina fiender. Först leddes vi i sång av en lovsångsledare från Israel. Första sången var Beethoven och sedan fick vi bland annat sjunga på hebreiska.

En student från Albanien som berättade om att verka för försoning på Balkan. Efter honom kom en norsk ambulansförare vars far blivit skjuten i ett rån. Ett viktigt steg för honom var att möta sin fars mördare. Vi fick höra om arbete med att föra samman israeliska och palestinska ungdomar.

Och avslutningsvis f d statsminister Kjell Magne Bondevik som idag arbetar med freds- och försoningsfrågor. På frågan om man som kristen har något särskilt perspektiv med sig in i fredssamtal (som kanske andra saknar) säger han att människovärdestanken, nästankärleken och försoningsmotivet är tre komponenter som bär rakt in i fredsarbete, och som i kristendomen är kombinerade på ett unikt sätt.

Bondevik kommenterade också något om religionsdialog. (Jag tyckte det var intressant eftersom jag sista tiden varit ute i debatten kring detta.) Han konstaterade att religionsdialogen handlade om att lyssna och försöka förstå varandra. Där är inte plats att försöka övertyga varann, sedan såg han upp på oss som lyssnade och som kommer från tjugo, trettio (?) olika missionsorganisationer, och sa: ”Att övertyga dem, det är missionens uppgift.”

Religionsdialogen har alltså en plats och betydelse, men den kan aldrig ersätta missionen!

Imorgon väntar ett intensivt program, och fram på kvällskvisten ska jag på styrelsemöte för Nordiskt Inremissionsråd (NIR). Eftersom flera medlemmar i NIR också bedriver utlandsmission så har vi förlagt mötet i anslutning till missionskonferensen.

/ErikJA

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved