Eritrea

Eritrea

ca 5,5 miljoner
Asmara (ca 710 000)
republik
president Isaias Afwerki
tigrinska (största språket), engelska och arabiska
kristendom (49 %), islam (47,5 %), övriga religioner (3,5 %)
18 (10)
the Evangelical Lutheran Church in Eritrea (ELCE)
Qeshi Simon Gebrekristos
Mr. Temesghen Berhane
1960 (2006 slog den ihop med den Evangeliska Kyrkan)
70
ca 20 000

Ur senaste ELM Nytt om Eritrea (Till Liv nov 2022):

  
I slutet av oktober träffade missionsledare Daniel Ringdahl ELMs tidigare missionär i Eritrea Barnabas Mebrahtu. Barnabas var på privat besök i Sverige och kontaktade Daniel för att samtala om musikskolan. Barnabas kommer från Eritrea men bodde över tio år i Sverige och Finland under 80- och 90-talet när han studerade musik i Finland och verkade som musiker. 1997 kallades han till missionär för ELM (då BV) och startade en musikskola i Eritreas huvudstad Asmara. Barnabas blev kvar i tio år till 2007.

Efter ett antal år med andra musikeruppdrag i Eritrea har Barnabas kommit tillbaka till musikskolan för att hjälpa till att rusta upp den igen och göra en nystart. ELM anslår varje år 50 000 kr till musikskolan och gav i slutet av förra året ett extra anslag på 75 000 kr för att bidra till nystarten.

Musikskolans lokaler ligger på själva kyrkområdet i Asmara och har genomgått en större renovering. Just nu jobbar man med att uppdatera läroplanen och man har haft så många sökanden att man har behövt göra ett urval bland de sökande. Cirka en tredjedel har antagits under hösten.

Barnabas kunde även berätta om andra musiksamlingar runtom i Eritrea. Bibelskolan i Belleza, som ELM stödjer, är igång och har för tillfället cirka 10 pastorsstudenter.

Nu är det tre år sedan Jonny Bjuremo senast besökte Eritrea för ELM, men vi hoppas kunna göra ett nytt besök i landet under 2023. Det är dock en hel del som behöver gå i lås och falla på plats för att det ska vara möjligt.

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved