ETIOPIEN 2018-03-15 – Addis Abeba, Nazareth, Asella, Nazareth

ETIOPIEN 2018-03-15 – Addis Abeba, Nazareth, Asella, Nazareth

Vi åkte i bil vid 9-tiden mot Asella. Qes Mose och Qes Dawit hämtade oss. Jag är tacksam till dem för att de tog oss ner dit, tre timmars körning. Bilen, en 25-årig Land Cruiser med nära 40 000 mil på etiopiska vägar, tjänade som transportmedel för oss. Flera missionärer från Sverige har använt denna bil! Nu börjar den dock bli rejält sliten. Efter en timmes körning började bromsarna vibrera kraftigt och det luktade bränt. Dawit höll sig lugn, stannade, gick av och kollade läget. Vi körde igen och fick stanna ett par gånger. Jag fick inte riktigt kläm på vad det var, kanske bromsoket som var löst eller bromsbeläggen.

Efter cirka två tredjedelar pausade vi i Nazareth. Det blev kaffe och mango/papaya/avokadojuice för mig. Jonny berättade att här pausade han med sin familj när de var missionärer i Asella och skulle upp till Addis. Färska frukter och trevliga människor.

Men vad hände med bilen? Den gick ju bra igen. Så – Dawit konstaterade lugnt att Gud hör bön och hjälper även gällande gamla och slitna bilar.

Vi fortsatte till Asella, där vi först åt lunch på ett hotell tillsammans med Qes Mekonnen och Qes Awoke.

Efter lunch körde vi en liten bit till missionsstationen. Här finns kyrka, bibelskolan Lutheran Theological Seminary (LTC), Asella Children Youth Ministry (ACYM), förskola, kor, missionärsbostäder, internatboende för flickor, härliga människor och flera byggnadsprojekt uppförda av olika människor, flera av dem från Sverige. Tack alla som investerat tid och pengar här för Guds rikes utbredande genom många år! Vi träffade flera personer. Bland annat Eyob Dinku som varit föreståndare för ACYM. Vi träffade studenterna vid teologiska seminariet, samt barn/ungdomar på ACYM. Det är ett stort område som tidigare ordföranden för Bibeltrogna Vänner Axel B Svensson lyckades förvärva till BV (Nuvarande ELM-BV) på 30-talet. Det används fortfarande, det bär frukt. Qes Mekonnen är en av de ledande här. Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF) har sänt missionärer hit, Heidi och Evans Orori. De har bott här i cirka två år och tjänar här i kyrkan, på LTC och internatboendet. (Se slef.fi för mer information om Evans och Heidi).

För ELM-BVs del så vill vi främst fortsätta stötta både LTC och ACYM här efter de behov kyrkan ser. Det är ett outsinligt behov av både utbildning och att hjälpa barn och ungdomar som verkligen far illa på många sätt.

Med tacksamhet för det goda som sker här lämnar vi för ”hemfärd” till Addis Abeba. Nattstopp blir det dock i Nazareth, det är inte alltid lika okomplicerat att köra bil i mörker i Etiopien som det är i Sverige.

I morgon, fredag börjar konsultationer med EELC. Men först nattsömn tillsammans med myggen i Nazareth.

/Henrik

Kyrkan i Addis Abeba, klockstapeln med korset mitt i bild.
Jonny och Qes Mose
Paus i Nazareth
Bilfärden fortsätter, Qes Dawit är chaufför.
Eyob Dinku, tidigare föreståndare för ACYM

 

Qes Mekonnen, Ato Fiqru, Jonny, Qes Dawit, Qes Mose. Jonny visar bilder från Eritrea.
Vänskap!
Nyrenoverad missionärsbostad. Här bor nu Evans och Heidi. Flera av ELMs missionärer har bott här tidigare.
Grönsaksland som ungdomarna sköter. Sedan säljer de varorna och skaffar därmed inkomst till verksamheten.

 

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved