Etiopien

Etiopien

117 miljoner (2021)
Addis Abeba (ca. 5,5 miljoner)
republik
Sahle-Work Zewde, premiärminister Abiy Ahmed
amhariska
kristendom (67 %), islam (31,3 %), inhemska religioner (1,4 %)
109 (32)
the Ethiopian Evangelical Lutheran Church (EELC)
qes Muze Alazar
Awoke Petrus
1960
ca. 130
ca. 30 000

Utdrag ur Till Liv om hundraårsjubiléet hösten 2022:

 

Tillsammans för evangeliet

Det har varit fest i Addis Abeba! Förra året, 2021, var det 100 år sedan ELMs första missionärer kom till Etiopien. Helgen den 7-9 oktober var det fest, och det blev en riktig högtid. ELM representerades av ordförande Henrik Nilsson, missionsledare Daniel Ringdahl och missionssekreterare Johannes Heule. De bodde i gästhemmet på Norsk Luthersk Misjonsambands missionsbas och blev väl omhändertagna av SLEFs missionär Helena Sandberg samt Fredrik och Karsan Witersö Hector, som arbetar för NLM/Wycliffe.

Fredag kväll var det mycket sång och musik, bland annat av en kör från den lokala församlingen. Lördagen var den huvudsakliga festdagen. Även den här dagen präglades av sång från församlingens kör, en barnkör samt en kör från en lokal Mekane Yesus-församling. Daniel Ringdahl predikade på förmiddagen och sedan presenterade Bengt Hjort och qes Mekonnen Geremew den första boken om EELC:s historia som precis har kommit ut på amhariska. På eftermiddagen gav både internationella och nationella samarbetsorganisationer hälsningar till kyrkan och SLEF:s missionär till Kenya, Evans Orori, predikade.

På söndagen firades det högmässa och ELM:s tidigare missionsföreståndare Roland Gustafsson, på plats för att representera föreningen Scriptura, predikade.

Historien är starkt närvarande i EELC och man vårdar minnet av ELM:s missionärer med ömhet och värme. Ett tecken på deras kärlek till alla missionärer var att de hade skrivit ut diplom till varje enskild missionär från allra första början som de överlämnade till ELM. Vi ska göra vårt bästa för att distribuera dem till rätt personer!

Det har varit fantastiskt att få fira jubiléet tillsammans med bröderna och systrarna i Etiopien. Deras värme, kärlek och glädje över Jesus är innerlig och smittsam. De har stora utmaningar på många sätt men de möter dem med bön och förtröstan. De berättade bland annat om utmaningen från islam och hur man vill sända missionärer till de särskilt utsatta områdena i Etiopien för att vittna om Jesus. Vi vill stå tillsammans med dem i bön och arbete.

/Daniel Ringdahl

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved