Evangeliet når ut – till by och stad

Evangeliet når ut – till by och stad

I torsdags fick jag möjlighet att följa med Janne och Annis och deras peruanska kollega Isabell till byn Luya för att göra hembesök och evangelisera i byn. Janne åker hit ett par gånger i veckan och nu när volontären Ida Gustavsson finns på plats så kommer också Annis att kunna följa med lite oftare till Luya. Det var roligt att få träffa några av dem jag kände och flera nya människor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Landsbyn Luya ca 45 minuter utanför Chiclayo

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janne håller en inledande andakt innan vi beger oss ut på hembesök

När vi vandrade runt i byn så fick jag chansen att uppmuntra Isabell för att församlingen i San Antonio så troget evangeliserat här under så lång tid även om det till tider är ganska tufft och man inte så ofta ser resultat. Isabell erkände att det ibland känns motigt att åka den långa vägen ut till Luya och att den onde ofta kan fresta en att låta bli att åka genom att påminna om alla andra saker som skulle göras i och utanför hemmet. Men, som Isabell uttryckte det: ”Varje gång jag kommer hit så blir jag överbevisad att det finns en öppen dörr här och jag blir så glad när människor vill lyssna till evangeliet. Detta uppmuntrar mig att fortsätta åka hit vecka efter vecka.” Återigen påminns jag om den missionsiver som jag alltid möter här i Peru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Isabell och Annis på väg till nästa hus för hembesök

Efter en hyfsat intensiv vecka i Chiclayo så begav jag mig i fredags tre timmar norrut med buss för att tillbringa helgen i Piura där kyrkan sedan två år bedriver ett nyplanteringsarbete. ELM Danmarks missionssekreterare Helene Koefoed-Jespersen fanns redan på plats när jag kom. Här i Piura har vi i dagsläget en missionärsfamilj, dvs Filip, Christina, Elisabeth och Daniel Ambrosen och två danska volontärer Milka Koefoed-Jespersen och Learka Nord-Hansen. En viktig uppgift när man som missionssekreterare besöker fältet är att få gott om tid tillsammans med missionärer och volontärer för att stödja och uppmuntra dem i arbetet. Fredagskvällen ägnades åt samtal och gemenskap med de danska volontärerna Milka och Learka som finns här främst för att undervisa missionärsbarnen men också för att delta i nyplanteringsarbetet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De danska volontärerna Learka och Milka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Learka och Milka ”in action” i klassrummet med Elisabeth och Daniel

Lördagens förmiddag ägnades åt samtal och gemenskap med Ambrosens. Tidigare i veckan så miste tyvärr Christina sin mormor som stod henne nära, så hon befinner sig i skrivande stund i Danmark för att delta på begravningen. Kom gärna ihåg henne i förbön. Vi ser fram emot att träffa henne i Chiclayo nästa vecka. Det var intressant och spännande att höra Filip berätta om församlingen här och om missionärernas olika aktiviteter. Det har nu utkristalliserat sig en kärna av trogna besökare av gudstjänsterna och några av dem har också tagit på sig olika uppgifter i församlingen. Med jämna mellanrum får man besök av pastorer och predikanter från Chiclayo. Nu är man snart i ett skede där församlingen behöver formas och upptas som en församling i kyrkan i Chiclayo samt att man behöver planera för medlemskurser för de som vill bli medlemmar. Mitt i allt det positiva så påminns vi också om faktumet att familjen Ambrosen avslutar sin period på fältet i november 2016. I dagsläget finns inga nya missionärer som kan bedriva nyplanteringsarbetet vidare och kyrkan har heller inte resurser att driva arbetet själva. Vill du vara med om be Herren om att kalla och utrusta fler missionärer att resa till norra Peru. Vågar du också tillägga att du själv är beredd att gå om Herren vill detta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gänget av danska missionärer och volontärer och min kollega Helene

Igår eftermiddag åkte vi alla ut på en utflykt till en bad och aktivitetspark lite utanför Piura. Gott att få njuta både av gemenskapen och den sköna poolen tillsammans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Filip och Daniel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elisabeth och Daniel på hästridning

Idag har vi firat gudstjänst tillsammans med församlingen här i Piura. Filip Ambrosen ledde gudstjänsten och Merci Gomez från San Antonio predikade. Det var väldigt fin gudstjänst och jag blev väldigt uppmuntrad av att samtala med gudstjänstbesökarna över kyrkfikat. Deras engagemang och visioner för församlingen berörde mig men det får jag berätta med om en annan gång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gudstjänst Angamos, Piura
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pastor Merci predikar
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samtal på kyrkfikat med två trogna kvinnor i församlingen: Luz Maria och Martha (och Learka i mitten)

Nu ska jag och Helene snart kliva på bussen tillbaka till Chiclayo igen. Ännu en svensk anländer till Chiclayo ikväll – Henrik Nilsson. Jättekul! På tisdag kommer en delegation från USA och det innebär att vi är redo att ”sparka igång” konsultationerna med kyrkan. Det känns som att vi har en spännande vecka framför oss. Följ oss gärna i bön.

Rakel Smetana

1 reaktion till “Evangeliet når ut – till by och stad”

  1. Gud välsigne dej Rakel! Härligt att höra/läsa om hur Herren låter evangeliet nå ut till nya människor i Peru. Hälsa alla missionärerna och den senaste, Henrik. Ber för er alla. Hälsn Arne

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved