Evangelisation och besökt bror Banan

Evangelisation och besökt bror Banan

”Jaha så ni kom till Siem Reap ikväll?”

”Vad finns det att göra i Siem Reap utan att besöka Angkor Wat?”

Den svensktalande turist som vi träffade ute på kvällsmarknaden tittade frågande på oss. Glatt svarade vi att snart ska också vi besöka det stora tempelområdet som blivit känt världen över och som lockar otroligt många besökare, men att andra viktigare besök kom före. Turisten verkade inte tro oss så vi berättade lite om de intressanta och inspirerande möten vi fått ta del av.

Första dagen i Siem Reap (4:e jan) besökte vi bl.a. det danska missionärsparet Axel och Annelise Rye Clausen. Dessa två härliga människor brinner verkligen för mission och Kambodja. I över 10 år har de bott och verkat här och de utstrålar en glädje över att få vara här i landet som de älskar och få berätta och undervisa om Jesus. De bjöd på fika och informerade oss mestadels om det religiösa och kulturella dagsläget i landet men även lite om landets historia.

Axel och pastor Kong

Axel och pastor Kong

Den stund på dagen som berörde mig mest var mötet med pastor Kong, pastorn i den lokala församlingen, och hans resa från buddist till kristen och nutid. Kong berättade om hur han som ung man ville studera vidare men inte hade pengarna som krävdes. I Phnom Penh finns det möjlighet till att bli (temporär) buddistmunk och studera via ett buddistuniversitet och på så vis få boende under studietiden. På väg till huvudstaden stannade han till hos några bekanta och där under den vistelsen fick Kong höra om Jesus. Istället för att bli munk så fick han plats på ett kristet boende. I slutet av studierna började Kong tvivla på sin kristna tro och tänkte att han klarade sig bra utan Gud. En tid senare var han med om en allvarlig olycka men klarade sig ur den utan några skador. Det blev startskottet till bibelskolestudier, bli pastor, och flytta tillbaka till Siem Reap för att evangelisera och bygga upp en församling. Längs vägen har Kong haft ont om pengar men med Guds hjälp har han tagit sig fram. Han sa till kvinnan han sen gifte sig med att allt han hade att erbjuda var sin kärlek till henne och till Gud. Med Guds hjälp och ledning har sen de två tillsammans startat församlingen. Han sa att han strävar efter att lita på Gud, be och läs bibeln och uppmanade också oss att göra det!

 

På eftermiddagen och kvällen fick vi lite guidning runt till ett par tempel. Rökelse och olika offer var det gott om i templet och munkar och ”spågummor” och längst fram stod två stycken stenfigurer som kallas för gud Banan och lillebror Banan. Kvällen avslutades med buffé med Apsara dans (trad. dans med en 1000 årig historia).

IMG_6383

gud Banan och lillebror Banan


Apsara dans

Apsara dans


Filippa Arvidsson

 

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved