Fasligheter och fastigheter

Fasligheter och fastigheter

Det finns de som menar att kristendomens förfall började när församlingarna började bygga eller köpa egna byggander för gudstjänst och andra aktiviteter i församlingens liv. Det finns de som tror att Kyrkans väg ur krisen är små kristna gemenskaper som samlas i hemmen.

Jag delar ingen av dessa båda åsikter. Att använda ordet ”kyrka” om en byggnad är jag visserligen inte helt förtjust i, hellre talar jag om Kyrkan som Kristus’ kropp bestående av alla troende (globalt eller lokalt). Men jag tror att en församling i de allra flesta fall mår bra av att ha ett hem, en byggnad. LB_kyrka2

I missionsarbete så kommer förr eller senare frågan upp om lokaler. Här i Chiclayo har missionen köpt två tomter som bebyggts och senare lämnats över till den lutherska kyrkan vid dess bildande. Återstår gör ett hyres-/lånekontrakt på den byggnad Las Brisasförsamlingen nyttjar. Det kontraktet går ut den sista oktober.

Helst hade vi från missionens sida sett att församlingen varit lite mer aktiv i sitt sökande efter en ny byggnad, eller en tomt att bygga på. Man har försökt och kommit en bit på väg. Det finns lite pengar som församlingen kämpat ihop, och man ser behovet av att äga – på sikt är det så mycket bättre än att hyra. Men till den 31 oktober kommer vi inte nå fram.

I morgon ska jag ringa husägaren, med vilken missionen har hyres-/lånekontraktet. Undrar vad som händer? Vill han ha huset från 1 november måste vi tillsammans, församling och mission, finna en tillfällig lösning. Vill han sälja till kyrkan, då har vi inte pengar till det, men kanske kan försöka skriva någon slags långtidsavbetalningsplan. Vill han förlänga nuvarande kontrakt, då får det nog bli så.

På en annan plats, inte så långt från Las Brisas, samlas några personer regelbundet till bibelstudium på lördagskvällarna. Området heter Cerropon och vi hoppas på en ny församling där. Också i Cerropon letar vi nu lokal. Här vill vi hitta något enkelt att hyra – för att pröva om det ”bär”, och för att vi nu i två års tid samlats i två hem. Det innebär förstås en del extra arbete för dem som tagit emot oss så många kvällar, och sedan finns det människor som drar sej för att gå hem till ett privathus, ”tröskeln” blir för hög.

Fasligheter och fastigheter kallar jag blogginlägget. Kanske förstår Ni att jag inte har mina främsta gåvor på ”mäklarområdet”. Skulle helst vilja knappa in på boliga.se: ”Sökes: Enkla billiga byggnader för gudstjänstbruk i Chiclayo”, men inte ens på google ger det några träffar. Så återigen sänder jag en bönesuck till Herren: Välsigna mej i min svaghet och visa oss vägen framåt.

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved