Fest – både på jorden och i himlen

Fest – både på jorden och i himlen

I fredags avslutades konsultationerna och helgen har ägnats åt gemensam undervisning och andra festligheter i församlingen i San Antonio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luis Gulzada, pastor och psykolog från Lima undervisar om hur man ska ta hand om familjerna i församlingen  

På lördagens kväll var det en speciell ceremoni för att uppta Merci Gomez som pastor i den evangelisk-lutherska kyrkan i Chiclayo. Merci har varit pastor i församlingen San Antonio under många år och han har också hjälpt till på andra platser inom kyrkan, men nu är han alltså officiellt erkänd och upptagen som pastor för kyrkan centralt. Det var en stor högtid – Peruaner vet hur man ordnar till fest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WMPL representant Eugene Bunkowske och missionssekreterare Juan Fernandez ber för Merci
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gemensam förbön

Merci och hans fru Isabel är ett fantastiskt par och stora förebilder för många när det gäller trohet i Herrens tjänst och engagemang för att människor ska få lära känna Jesus. Så det kändes stort att få vara med och be för Merci och uppmuntra honom i hans uppgift som pastor, men också att uppmuntra dem båda att fortsätta tjäna Herren. Vi hälsade från er alla i Sverige och läste också upp ett officiellt brev från ELM via Erik J Andersson. Så läste jag ett ord för dem, ett ord som citerades många gånger under kvällen: ”Mitt barn, hämta nu kraft i den nåd som finns hos Kristus Jesus.” (2 Tim. 2:1) Merci och Isabel hälsade så gott tillbaka till alla vänner i Sverige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Henrik, Helene och jag lämna hälsning till Merci och Isabel

Idag, söndag, var en annan stor högtid. Vi firade gudstjänst i församlingen i San Antonio. Gudstjänsten varade 3 1/2 timme – men märkligt nog kände jag mig varken trött eller uttråkad under dessa timmar. Det var mycket som skulle hinnas och när jag tittar tillbaka så blir jag nästan lite fascinerad över allt som hanns med under denna tid: Dop, konfirmation, sång, predikan, bön, extra inslag av sång och musik, drama, förbön, lite till sång, vittnesbörd, mera bön… Härligt! Församlingens födelsedag firades med pompa och ståt och fest och tårta – som man gör varje år. Musikgruppen ”Messenger” ledde både mötet och lovsången. Även ”Messengers kids” spelade och sjöng, dvs de barn från byn som får musikundervisning av ungdomarna i San Antonio, och framför allt av Joel, en av Merci och Isabels söner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Messengers ”in action”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11 årige Roberto – trummis i ”Messengers kids”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen (peruansk) fest utan tårta

Under gudstjänsten blev det så tydligt att det inte bara var en jordisk fest – utan att hela himlen festade med oss… I början av gudstjänsten konfirmerades en ung tjej som gått på undervisning hos pastor Merci. Efter förbönen så lämnade hon ett starkt vittnesbörd då hon under tårar vittnade om glädjen och friden när hon fick möta Jesus och om hur mycket Jesus betyder för henne. Intet öga var torrt. (Det är mycket känslor här i Peru – för er som inte redan vet det.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Konfirmation
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pastor Jose Luis (Pepe) ledde förbönen 

Senare i gudstjänsten fick vi bevittna ett dop av en 22-årig man, Miguel, från byn Luya. (Som Janne också berättat om tidigare på bloggen) Miguel har under ett års tid blivit ansatt av onda andar som kommer till honom på natten – varje natt. För bara ett par veckor sedan så kom Janne och Merci i kontakt med honom och hans föräldrar som var förtvivlade över hans situation. Det blev en stark stund då mannen föll ner på sina knän, bekände sina synder och gav sitt liv till Jesus – han som på korset triumferade över alla mörkrets makter. Miguel frågade hur mycket det skulle kosta att bli döpt… (Han hade nämligen frågat i den katolska kyrkan tidigare och de begärde 500 svenska kronor – vilket familjen inte hade råd med.) Janne och Merci har besökt honom vid ett par tillfällen för att undervisa och be för honom – och Gud har verkligen gripit in i hans liv. Men de onda andarna har kommit tillbaka vid några tillfällen och därför ville man genomföra dopet så snart som möjligt. Idag fick vi så bevittna att denna unge man fick döpas till ett nytt liv – ett liv i Jesu seger över synden och döden – ett liv i nåden och förlåtelsen! Tänk så stort! Han såg verkligen alldeles lycklig ut!  Det är uppmuntrande att se att evangelisationsarbetet i Luya bär frukt och att vi har missionärer som också finns med som resurser i detta arbete. Gud är god! Vill du va med och innesluta Miguel och hans familj i förbön? Vill du vara med och be att fler i byn Luya ska få möta Jesus?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pastor Merci och Miguel som just ska döpas
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag döper dig i Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janne leder förbönen för Miguel (hans föräldrar står till höger om honom)  

Nu väntar ett par dagars missionärskonferens med undervisning (av Henrik Nilsson), vila, gemenskap, mat och bad. Det behöver vi nog alla just nu så det ska bli gott. Sen är det dags att lämna Chiclayo för denna gång – sorgligt men sant.

//Rakel Smetana

 

3 reaktioner till “Fest – både på jorden och i himlen”

  1. Tak for en herlig beretning Rakel! Jeg har fulgt jer i bøn, og har også begået den ’synd’ at være helt misundelig over ikke selv at få opleve det I har oplevet.
    Kirken er så uendelig sårbar. I Peru, men også i Sverige og Danmark. I Peru ses sårbarheden bare langt tydeligere end her hjemme hos os. Tak og lov at det er Jesus der er kirkens Herre. Det giver håb både for Peru og kirken her i Norden.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved