Filmtajm

Jag gillar att se på film. Men mitt tittande har förändrats. Tidigare såg jag nästan vad-som-helst. Det vill jag inte längre. I det senaste numret av tidningen Till Liv finns en artikel med titeln ”Kristen i filmkulturen”. Den är bra. Bibelläraren Mikkel Vigilius  vågar se mer längre än till svart eller vitt.

Vigilius skriver: ”Bra filmer kan till stor del ge detsamma som god litteratur; de utvidgar vår horisont, de låter oss känna igen oss i andras erfarenheter och känslor, vår förståelse av människolivet fördjupas, vi utmanas till eftertanke och ställningstagande och vi dras in i en berättelse som engagerar och berikar oss.” Film kan vara fantastiskt!

Men det finns också risker med filmen som media. Genom bild och ljud, genom klipp och perspektiv, når den ofta vår känsloliv mer ofiltrerat än en bok eller till och med en verklig händelse. Det är en anledning till att jag inte vill se vilka filmer som helst. Jag vill se filmer som utmanar mej, men inte som nedvärderar mej som tittare. Jag vill inte se filmer som framställer ont som gott och synd som lycka.

De senaste åren har jag sett flera riktigt bra filmer. Jag ger gärna filmtips:

Bonhoeffer – Agent of Grace (2000):  Den tyske lutherske prästen tog aktivt ställning mot nazismen i Tyskland. Han förbjöds tala offentligt och publicera böcker, och så småningom arresterades han för samröre med den underjordiska motståndsrörelsen. En gripande och vacker film om mod, integritet och teologi! Och om romantik! Filmen bygger helt på verkliga händelser. (Filmen finns nog inte att få tag på med svenska undertexter, men Din Bok i Göteborg har den i sitt beställningssortiment och direkt kan den beställas på amazon.com.)

Pearl Harbor (2001): Rafe och Danny är två vänner sedan barnsben som båda blir stridspiloter vid Andra världskrigets utbrott. USA har ännu inte dragits in i kriget. Rafe reser frivilligt till England för att ta del i striderna, medan Danny placeras på Hawaii. Nyheten att Rafe skjutits ned och omkommit tar såväl Danny, som Evelyn – Rafes fästmö – hårt. Samtidigt på ett helt annat plan förbereder Japan en attack mot USA, ett slag som ska ge Japans militör ett ointagligt försprång i kampen om Stilla Havet.  Det här är en film som kretsar kring löften och trofasthet, vänskap och romantik, om oväntade och förutsägbara överraskningar.  Filmen är lååååång, men värd att se.  (Kan beställas för under hundralappen på eller ginza.)

Something the Lord Made (2004): En ung svart snickare anställs av en vit medelålders kirurg som hjälpreda i den senares laboratorium. Ett samarbete som bygger på både respekt och distans utvecklas och leder till stor framgång för kirurgen. Filmen kan kanske föras till den stora gruppen av filmer om de svartas kamp för sina rättigheter i USA under mitten 1900-talet, men Something the Lord made berör fler teman, som till exempel vänskap och karriär/kallelse. Bygger på en sann historia. (Med svensk text kan den köpas på cdon.)

Den fjärde och sista filmen (jag plockade egentligen fram nio filmer ur hyllan, men det blir för långt) blir:

The Gospel (2005): En framgångsrik pastor vill ha en lika framgångsrik son. Men efter mamman i familjen dör vänder sej sonen, David, bort från sin pappa och från församlingen. Han blir en framgångsrik popartist och lever sitt liv för framgång. Men när pappan blir sjuk räcker han ut en försonande hand. Filmens titel är dubbeltydig. Filmen handlar om gospelmusik – kontexten är stort svart amerikanska kyrka – men också om evangeliet om försoning mellan människor och Gud. Musiken lyfter filmen! (Finns på Din Bok i Göteborg eller cdon med svensk text.)

/Erik

Ps. Också ungdomstidningen insidan skriver om att se på film i marsnumret.

1 reaktion till “Filmtajm”

  1. Hej Erik!

    Tack för bra filmtips och recensioner, och för dina kloka tankar!
    Jag gillar också Pearl Harbor! De andra har jag inte sett…än! 🙂

    Hälsa familjen så gott! Kram

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved