Flygplatstankar

Flygplatstankar

Jaha, så är jag tillbaka i Kenya igen efter en skön månad i Sverige! Landade i Nairobi i natt, och har nu ett par dagar här innan färden går vidare på fredag.

Ofta när jag flyger har jag med mig en bok men det blir inte så mycket läst. Under själva flygresan sover jag gärna, inte sällan går det lätt efter att jag packat och ställt i ordning och sovit lite för lite. Efter incheckning och vid byte roar jag mig med att titta på människorna jag möter. Den här gången flög jag via Istanbul, en stad som har 14,1 miljoner invånare (Wikipedia) och består av en europeisk och en asiatisk del. Islam är dominerande religion. När jag såg alla de olika människorna på Köpenhamns och sedan på Istanbuls flygplats så tänkte jag på det och fascinerades över hur många raser, kulturer, stilar och individer det finns. Istanbul där Europa och Asien möts, flygplatsen där så många människor passerar.

Där fanns en liten grupp som skulle kunna vara affärsmän, klädda i kostym och med små portföljer. Så kom det några herrar i vita fotsida dräkter med en liten rak mössa på huvudet, troligen muslimer men svårare att tänka vilket arbete de kan ha. Jag såg många familjer, kanske på väg till eller från semester. Eller besök hos släktingar? Ungdomar med ryggsäck i shorts och linne, på väg till något äventyr i världen? I väntområdet vid flyget mot Nairobi var det några som såg ut som kenyanska atleter, kan de ha vunnit någon tävling någonstans? Några av sportöverkläderna såg alldeles nya ut. Kanske vinst? Jag såg asiater, en kvinna redan i Köpenhamn hade en indisk eller pakistansk dräkt, likadan som många av de asiatiska kvinnorna här i Kenya bär. Nog undrar jag lite var de varit, var de bor och vart de skulle.

Människor av olika ursprung, religion och ras men alla finns vi där inom flygplatsens väggar och pass- och säkerhetskontroller. På många ställen i världen är det oroligt med spänningar och våldsamheter. Här i Kenya i Lamu County (län) vid kusten, är det utegångsförbud under dygnets mörka timmar efter våldsamma attacker under en tid. Terrorgruppen Al Shaabab har av en del pekats ut som ansvariga men våldsamheterna sägs av andra ha politiska och etniska orsaker.

I HWEC, Helande workshoparna, används termen Tjuven för den onde. Han vill förstöra, splittra och skrämma. Jesus säger det i Joh 10:10 att tjuven kommer för att stjäla, slakta och förgöra. Men Jesus vill ge oss liv och liv i överflöd! På flygplatserna går vi förbi varandra, sitter bredvid varandra och kanske till och med växlar några ord med varandra. Alla möjliga nationaliteter är för en kort stund under samma tak.

I livets resa erbjuds vi evigt syskonskap med Jesus och gemenskap med varandra. Har du ditt pass?

Kerstin Nilsson, missionär

 

3 reaktioner till “Flygplatstankar”

 1. Tack för att du delgav oss andra dina tankar.
  Jag tror det är tankar man ofta får när man reser och passerar olika flygplatser. Varifrån kommer alla människor och vart ska alla människor?
  På Livets resa kommer vi alla från samma ursprung och det finns bara två slutmål för resan.
  Jesus är Vägen, Sanningen och Livet.

  Gunnel

 2. Tack Kerstin! Resor och resplatser som flygplatser och tågstation är fascinerande. Och fantasin lägger sitt till. Ha det gott o hälsa!

 3. Roligt att höra av dig!
  I höst får du träffa två härliga ungdomar från vår församling ( Buråskyrkan) , då de ska på Strandhems bibelskola och höstens resa planeras väl till Kenya.
  Kram o Guds välsignelse över dig❤️//Marie

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved