Förkunnardagar

Torsdag till lördag är ett tjugotal av ELMs predikanter, och därtill ytterligare några missionsvänner, samlade till förkunnardagar på Åhus missionsgård. Det är en grupp inom ELM som arbetar med frågor kring identitet, vision och strategi som tagit initiativ och bjudit in till dagarna. Och såväl föreläsningar som samtal handlar om frågor som rör ELMs identitet. En bakgrund finner den som vill att läsa i ELMs identitetsdokument här.

Igår bidrog jag med ett föredrag om missionsföreningen och mission i Sverige. Bland annat lyfte jag hur viktiga lokala och regionala föreningar varit i bygget av det demokratiska Sverige. Där bidrog väckelsen på mitten av 1800-talet och framåt, inte bara till Guds rikes utbredande och uppbyggande, utan också till vårt moderna samhälle. Men jag var inte bara tillbakablickande, utan framhöll också att jag tror (inte vet) att missionsföreningen är en form som har goda möjligheter att även fortsatt vara missionerande i Sverige. Överordnat för en missionsorganisation är alltid missionsperspektivet – det ska komma först, och därefter kan vi också behöva tala om och realisera gudstjänst, diakoni och undervisning.

Ett annat inslag igår behandladeSkriftens inspiration och auktoritet. Lars-Åke Nilsson, predikant, präst och lärare på Strandhems Bibel- och lärjungaskola, undervisade. Han har just skrivit en liten bok som bland annat kommer in på dessa frågor. (Inom några dagar eller någon vecka finns boken att beställa från BV-förlag.)

Förutom undervisning har vi haft gott om tid för samtal. Över kaffe, lunch och kvällsmat med dem vid vilkas bord man hamnar, och kvällstid i lite större grupp. Jag vill inte tala om storm, men visst gick det lite vågor i samtalet ikväll som bland annat handlade om kyrkliga frågor. Rune Imberg undervisade tidigare idag bl a om Svenska kyrkans utveckling under 1900-talet – så visst fanns det saker att samtala om.

De högsta vågorna idag var dock de i Östersjön. Efter en kort promenad från missionsgården ner till stranden i eftermiddags kastade jag mig ut i de största vågor jag badad i på svensk mark, eller i alla fall i svenskt vatten.

Det är gott att få tid tillsammans med predikande bröder. Vi har en dag kvar imorgon, och sedan hoppas jag att vi alla ska kunna fortsätta i vårt viktiga uppdrag ännu lite mer rustade och inspirerade.

/ErikJA

 

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved