Fotboll, 20 år och en vecka i paradiset

Fotboll, 20 år och en vecka i paradiset

(Först vill jag varna för ett långt inlägg och för många bilder)

Det är ett tag sen jag skrev (då jag inte tagit mig tid tidigare) vilket resulterat i att det skett en del saker sedan sist. Det är främst tre saker som jag vill berätta om.

 

Den galna fotbollsmatchen
Onsdagen för två veckor sedan fick jag besöka min första fotbollsmatch här i Peru. Det var en vänskapsmatch mellan Arequipas lag Melgar och ett lag ifrån Colombia. Den spelades på Melgars hemmaarena som är en stor cementbyggnad med trappstegsliknande sittplatser för ca 30 000 åskådare. Under matchen var det dock ”bara” en 15-20 ooo åskådare.

Innan matchen började så fick jag bevittna ett spektakel med dans, ljusshow, med mera, som avslutades med ett hejdundrande fyrverkeri då det tydligen i år är 100 år sedan Melgar bildades och Peruaner vet hur man firar…

När väl matchen började så blev det inte mindre fyrverkerier för det, då publiken tände otaliga bengaliska eldar samt, när Melgar gjorde sitt första mål, tände på någon form av handhållna fyrverkerier så att det sköts raketer från läktaren! Säger bara en sak och det är att matchen hade avbrutits innan den ens hade hunnit börjat om den hade varit i Sverige…
Matchen slutade tyvärr 3-2 till det colombianska  laget då det lyckades göra ett mål i slutminuten, men jag var glad ändå för att få ha en rolig och underhållande kväll!

 

Fylla 20 år i sin födelsestad
I söndags förra veckan (den 8:e) fyllde jag 20 år. Det är inte alla som firar sin 20-årsdag i sin födelsestad, speciell inte när den ligger på andra sidan jorden, men det gjorde i alla fall jag. (För all som inte vet det var min mamma och pappa missionärer här i Peru från 94-98 och under tiden som de studerade språk i Arequipa föddes jag.)

Dagen började med födelsedagssång på fyra språk vid frukosten (jag fick själv sjunga på svenska…) innan det bar av till kyrkan där de alltid, inget undantag den här gången, sjunger för gudstjänstbesökare som fyllt år under veckan vilket betydde mig samt en till.
Efter gudstjänsten bar det av till Mr Pollo för att avnjuta en lunch bestående av pommes frites, kyckling samt massor av majonnäs. Mycket gott!
Ett besök på Arequipas Zoo (eller De deprimerade djurens zoo) var nästa punkt för dagen. Det zoo:t var nog det mest deprimerade zoo jag någonsin besökt. Pyttesmå burar, apatiska djur och trist väder. En falk levde i en bur på ca 15 kubikmeter och en Puma gick sorgset runt i en 30 kvadratmeter stor bur utan speciellt mycket vegetation för att bara nämna något. Det enda positiva var att man kom ganska nära djuren (dock på egen risk då näten ibland var ganska nerslitna…).
En udda sak som hände var att när vi stod och kollade på lejonet (först hade den bara varit inne i sitt hus, men lite senare kom den ut vilket lockade många besökare) som vandrade runt en del och röt innan den, utan förvarning, vände sig om och kissade rakt ut på oss som stod och kollade! Jag fick bara lite på min regnjacka, men en av flickorna till en amerikansk familj som vad med fick i ansiktet och till och med i ögat! De flesta andra tyckte att det var roligt, men inte hon, till en början, men efter att ha sköljt ansiktet så insåg hon att det hela ändå var ganska komiskt och att hon kommer ha en berättelse som hon kan berätta många gånger framöver. Det är ju inte många som blivit kissad i ansiktet av ett lejon!
Hemma igen så blev det fest med födelsedagssång på fyra språk (igen!). En lyckad dag trots tråkigt väder!

 

En vecka i Miramar
Hel förra veckan (månad-fredag) var jag vid kusten med barnen Smetana och hela norska skolan. Vi var på Miramr (Mira=titta, mar=hav) som ägs av NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband). Det ligger med utsikt över havet, har pool och två hus med sängar och allt annat du behöver, ett riktigt litet paradis! (Enligt Julio, den som jag bor hos hör i Arequipa, så har priserna på tomter ute vid kusten runt Miramar stigit oerhört under de senaste 5 åren så skulle NLM köpa Miramar idag skulle de nog få räkna med 5-10 000 000 $!)
Veckan innehöll massor av bad (minst två gånger per dag) både i poolen och havet, lekar, spel, gemenskap, mys och lite skolarbete… En riktigt trevlig vecka helt enkelt! Måste säga att norrmännen här nere i Arequipa är lyckligt lottade som har ett sådant ställe som de får åka på semester till två gånger om året gratis samt hyra för ett förmånligt pris fler gånger om de så önskar!

 

Hoppas ni funnit läsningen intressant och att ni gillar de många bilderna! (För de som inte märkt det än så gillar jag att fotografera…)

Tills nästa gång:
Ciao och Guds välsignelse!
/Arvid Birgersson

3 reaktioner till “Fotboll, 20 år och en vecka i paradiset”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved