Frälsningen är gratis!

Frälsningen är gratis!

Idag är det 1 november. Här i Peru firar många Alla helgons dag genom att besöka sina anhörigas gravplatser (som är byggda i cementblock i flera våningar). Man tror att de anhörigas själar ska komma på besök därför har man med sig mat och dricka till de döda. Många tillbringar lång tid vid gravarna denna helg. Man ber också för de döda, att de ska komma ur skärselden och nå himlen. Man betalar några solles till en präst som ber för de döda. Alla helgons dag och De dödas dag (som firas på söndagen) är en viktig helg här och jag tror det är en blandning av gammal folktro och katolsk tro som kommer till uttryck.

Igår, den 31 oktober, var det på dagen 497 år sedan Martin Luther spikade upp de 95 teserna på porten till Slottskyrkan i Wittenberg och som blev början till Reformationen. I går på väg till språkskolan frågade jag taxichauffören om han skulle fira allhelgona, som de andra. Men det skulle han inte, inte på det sättet, för han var evangeliskt kristen. Han nämnde om vad Martin Luther sagt och chauffören sa att, ”La salvación es por gracia no por obras” (Frälsningen är gratis och inte genom våra gärningar). Det var träffande att jag blev påmind om det just då, den 31 oktober, i en taxibil här i Arequipa.

IMG_2945[1]IMG_2941[1]

Förra söndagen var vi med på en sammanlyst gudstjänst med anledning av Reformationsdagen, på området där det teologiska seminariet Setela och den norska skolan ligger. Det är alltid mycket sång på gudstjänsterna. Vi sjöng också ”O, Store Gud”, och så förstås Lutherpsalmen,

”VÅR GUD ÄR OSS EN VÄLDIG BORG, Han är vårt vapen trygga. På honom i all nöd och sorg Vårt hopp vi vilja bygga. Mörkrets furste stiger ned, Hotande och vred, Han rustar sig förvisst Med våld och argan list. Likväl vi oss är frukte.” LH 405:1

IMG_2875[1]IMG_2874[1]

Predikaten höll sedan en mycket god predikan, utifrån liknelsen om farisén och publikanen i templet. Inget eget arbete kan rädda oss. Men vi får som publikanen komma till Jesus och be, ”Gud var nådig mot mig syndare!” På podiet fanns tre tydliga skyltar i olika färger som proklamerade vad Reformationen kan sammanfattas med: SOLO POR LA ESCRITURA, SOLO POR GRACIA, SOLO POR FE (Endast Skriften, Endast Nåden, Endast Tron).

IMG_2882[1]IMG_2883[1]

Hälsningar Janne och Annis

4 reaktioner till “Frälsningen är gratis!”

  1. Vänner i Kristus!

    Det är gott att höra från er om era upplevelser i Peru. I dag var vi samlade till gudstjänst i Sörfors. Senast vi var där predikade du, Janne. Idag tänkte vi på er i bön och samlade in en kollekt till förmån för missionen i Peru.

    Herren vare med er!

    David

  2. Tack för alla era hälsningar. Det ÄR SÅ FINT att följa er i vardagen och man känner nästan att man är lite närmare er när vi får följa er i alla bekymmer o glädjeämnen som upkommer. Gud välsignar er alla o ger kraft till Allt. Vi har firat en Fin Alla helgons helg, först m Gunnar A på Fridh och i dag i Sörfors m David A. Härliga sånger och predikningar om Himlen o med er i bönen. Och sen längtan till Himlen och till dem som redan har hunnit did.
    Kära hälsningar Inger H

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved