Fredagsmys

För tio år sedan hade jag aldrig hört ordet fredagsmys. Ytterligare några år tidigare hade jag inte ätit min första taco. Nu är fredagsmys en viktig stund under veckan och inte så sällan kombinerat med tacos. Är det OK?

Det finns en tendens att förakta det vardagliga. Att en fotbollstjärna säger i en intervju att han gillar tacos är något man skrattar åt, heter han dessutom Svensson så inser man att han aldrig blir hyllad stjärna.

En annan iakttagelse: Vuxenpoäng. Den unga familjen som köper hus verkar nästan skämmas för sitt val och skämtar om vuxenpoäng. Eller 23-åring som gör reseavdrag i deklarationen: vuxenpoäng. Det är som en tävling som ingen riktigt vill vinna. Varför kan man undra? Varför vill en färdigutbildad ingenjör/lärare/elektriker med fast jobb, fru och två barn inte kalla sej vuxen?

Nu ska jag avslöja något som i mångas ögon kommer få mej att framstå som löjlig. Fredagsmys i vår familj innebär att vi tittar på Lilla Huset på Prärien. Jag tror det är den bästa TV-serie jag sett. Och jag gillar Charles Ingalls. En man som arbetar hårt, till och med mycket hårt, för att försörja sin familj och för att vara en positiv kraft i det lilla samhället Walnut Grove. Många säger att han är allt för präktig. Visst är bilden av honom präglad av att det är hans dotter som skrivit om sina barndomsminnen. Men jag gillar honom – hans värderingar, hans ansträngningar, hans goda ambitioner och hans vilja att ställa saker och ting till rätta när han gjort fel. Om det gör mej präktig – så får jag väl ta den smällen.

Jag hörde en amerikansk pastor för en tid sedan ge sitt eget vittnesbörd. Han sa: ”–Jag lever ett liv som de allra flesta amerikaner skulle beskriva som tråkigt: Jag jobbar 50-60 timmar i veckan för att jag älskar mitt jobb och för att försörja min familj. Efter jobbet går jag hem. På fredagar äter jag middag med min fru på restaurang, på torsdagar hämtar jag min äldsta dotter efter skolan och så dricker vi te. Jag leker med barnen och jag läser massor av böcker. Jag klättrar inte i berg, jag reser inte jorden runt. Jag dricker inte för mycket, jag fuskar inte med skatten, jag älskar min fru och springer inte efter andra kvinnor. Är det ett tråkigt liv – då vill jag leva ett tråkigt liv.”

Tacos och fredagsmys. Det gillar jag. Precis som andra goda vanor: Aftonbön på kvällen, frukost varje morgon och pepparkakor till jul.

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved