Goda nyheter

Varje år dör en miljon barn i Afrika på grund av malaria. Ett barn var trettionde sekund varje dag, året om. That’s NOT ok. Det är en pågående katastrof. Men vi talar sällan om den. Inga flashiga teveinslag. Inga insamlingsgalor. Men igår skrev både svd och Aftonbladet om en god nyhet, ett litet hopp, när det gäller kampen mot malaria.

Nyheten var att forskare från University of Maryland tillsammans med kollegor från Mali fått goda resultat i ett försök med ett nytt vaccin mot malaria. En liten grupp (100 barn i åldern 1-6 år)) fick vaccinet, som visade sig både tolereras väl av barnen och ge ett antikroppssvar som kvarstod 1 år efter vaccinationstillfället. (Artikeln på engelska finns här.)

Malariaspridande mygga (Bild från Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

Är problemet med malaria löst? Alls inte. Väldigt många steg kvarstår. När det gäller det nya prototyp-vaccinet: Försök på större grupper, studier på olika typer av malaria, uteslutande av senare biverkningar. När det gäller kampen mot sjukdomen tillkommer sedan frågor som: Vill någon betala för framställning av ett vaccin i stor skala?

Den sista frågan är viktig. Malaria är inte en sjukdom som drabbas varken Europa eller USA. Det är mycket lättare att få fram ekonomiska resurser till (och i slutändan tjäna pengar på) forskning på tonårsfinnar eller impotensproblem.

Men just detta veckoslut väljer jag att vara glad över att det finns framsteg i kampen mot malaria.

/Erik

2 reaktioner till “Goda nyheter”

  1. Ja det gläder mig också, att man har goda nyheter i kampen mot malaria. Det är ett gissel och en svår sjukdom.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved