Gudstjänst i Piura

Gudstjänst i Piura

Idag har jag rest 6 timmar t o r med buss för att vara med på gudstjänst. Det är nog första gången jag rest så långt för en gudstjänst – men det var det värt. Bussarna mellan Chiclayo och Piura är bekväma, billiga och stabila så jag sov större delen av resan. Det var fint att få besöka församlingen i Piura och få känna gemenskapen med människorna där. Det är en ganska liten – men mycket trogen – skara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gudstjänstbesökarna i Piura
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Söndagsskola med Martha

Vår danske missionär Steffen är pastor i församlingen och han gör ett gott stycke arbete. Idag undervisade han om dopet. Ett par gånger blev han avbruten för frågor. Så gör man här i Piura – härligt. Predikan mynnade ut i ett spontant samtal där alla var delaktiga. Medlemmarna i den unga församlingen i Piura är verkligen intresserade att förstå vad som undervisas. Steffen undervisade från en bok som vi fått vara med och översätta till spanska ”Vad Bibeln lär om barndopet” av Leif Anderssen. Tack Malin Davidsson för att du översatte boken och tack till Scriptura för ekonomiskt stöd. Boken har tryckts i många exemplar och sprids nu runt på olika platser i Peru, Bolivia och Ecuador.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vår missionär Steffen visar upp den nytryckta boken som alla fått utdelat.

Det är uppmuntrande att se att medlemmarna i Piura är så engagerade i sin församling och att de deltar aktivt i att leda mötet, spela och sjunga och ha söndagsskola. Över kaffet samtalade jag med en kvinna som bor nära kyrkan. Hon berättade att hon för ett år sedan hade en mycket svår period i sitt liv. Så en dag när hon var ute och gick så såg hon en skylt som stod på vägen om en kvinnogrupp och blev nyfiken och gick in. Nu är hon en trogen gudstjänstbesökare och en av ledarna i kyrkans kvinnogrupp. Så stort att se hur Herren arbetar. Jubel i himlen – varje gång.

I onsdags hade jag möjlighet att besöka denna kvinnogrupp och det var väldigt roligt. Just nu håller de på att tillverka olika kreativa saker med jultema. Steffes fru Kate är med som en av ledarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den kreativa kvinnogruppen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luz Maria och Monica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Andaktsstund med Hans-Erik Nissens bok ”Ett är nödvändigt”. Luz Maria håller i andakten och det påföljande samtalet.

I lokalen intill var det musikundervisning. Den danske volontären Daniel Birkmose undervisar i både gitarr och piano. Idag fick vi höra dem spela i gudstjänsten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Daniel ger Fernando pianoundervisning
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lovsångsteamet vid dagens gudstjänst

I tisdags fick jag också möjlighet att va med på bibelstudium och en konversationskurs i engelska här i Piura. Det är en del peruanska ungdomar som studerar engelska på universitetet men det är mest teoretisk undervisning och de får sällan övar på att prata. Så att ha en konversationskurs i engelska är ett fint sätt att komma i kontakt med unga universitetsstudenter.

img_1334
Bibelstudiegrupp
img_1339
Alex och Karla på konversationskurs i engelska

Det gör ont att tänka på att vi står i ett så spännande nyplanteringsarbete – men att vi har så få missionärer. Steffen jobbar på så mycket han kan och hans fru Kate engagerar sig mycket frivilligt. Vi är otroligt glada och tacksamma för dem – men arbetet går lite på sparlåga när vi inte har fler missionärer eller volontärer på plats. Vi vill göra mer – och vi tror att Gud vill att vi ska göra mer. En av visionerna är att starta ett café för studenterna i staden och där församlingen kan ha lite olika aktiviteter. Vi tror att detta kan vara ett bra sätt att nå ut med evangeliet. Men denna vision kan inte verkställas förrän vi har fler missionärer/volontärer på plats. Är du beredd att låta dig utmanas av tanken att åka till Piura för att hjälpa till? Är du beredd att be: ”Herre, här är jag – sänd mig!” Peruanerna behöver Jesus – och Jesus behöver dig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Steffen och Kate och deras dotter Lea (samt Kates pappa Segundo)

Rakel Smetana

1 reaktion till “Gudstjänst i Piura”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved